Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
родитељство

Какав би требало да буде однос родитеља и детета: Стручњаци су дали своја мишљења

Није лако бити родитељ и увек доносити праве одлуке када су децас у питању

1648911751_family-g32a031733_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Када двоје лљуди одлуче да имају децу, улазе у потпуно нови и неистражени свет. Често се новопечени мама и тата саветују са искуснијим пријатељима, својим родитељима, на Интернету, читају разне књиге и часописе,

Много је информација и различитих мишљења. Не може се наћи једно опшеприхваћено мишљење, а стручњаци су изнели више различитих мишљења на ову тему.

Деца треба да слушају и буду у инфериорнијем положају

Постоје стручњаци који тврде да деца треба да прате правила родитеља, да их слушају и испуњавају оно што се од њих тражи. У фокусу овог мишљења јесте да се деца не доживљавају као једнака са родитељима, тј. да су она у подређеном положају. Неки сматрају да је кључни аргумент у прилог овој тези да деци треба времена да се потпуно развију емоционално, физички и когнитивно пре него што би могли потпуно самостално да одлучују о свом животу.

Прочитајте још: Сви их ЖЕЉНО ИШЧЕКУЈЕМО од тренутка када САЗНАМО: Ево када и како могу сазнати ПОЛ БЕБЕ?

Како се то одражава на дете?

Ако родитељ одступи мало од односа у ком је он доминантан и препусти детету мало контроле и одлука, могу бити позитивно изненађени чињеницом да деца заправо могу да се носе са стварима за које није ни претпостављао. Неки су мишљења да то може изградити самоуздање код детета и допринети бољем менталном развоју.

Такође, превелика заштићеност и и надређени став могу довести до тога да дете, кад одрасте, не може да се снађе у одраслом свету. Уважавање и поштовање детета може изградити основе за позитиван и добар однос на релацији родитељ-дете и у будућности.

Прочитајте још: ТОП 10 здравих навика за правилно одрастање вашег детета: Уколико сте у могућности, набавите им љубимца

Ако сте родитељ, јако је битно да одржавате баланс. Свака крајност је лоша. Немојте се круто придржавати принципа и ставова, направите некад изузетак и потрудите се да детету дате и довољно слободе, али са друге стране потребно је да се знају границе.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas