Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да одузмете ДЕТЕТУ телефон без хистерије и плакања? Познати ПСИХОЛОГ даје савете који вам могу помоћи

Породични психолог даје одговор на питање које многи родитељи постављају

1702547272_shutterstock_1017598762.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Размислите само колико времена проводете испред екрана – без обзира да ли је то ТВ, рчунар, мобилни телефон?

Није изненађујуће што деца траже телефоне, они копирају наше понашање. Уколико им на мобилном откријете игрице и занимљиве снимке за децу, за многе родитеље представља изазов да узму од детета телефон – настаје вика и хистерија.

Породични психолог Викторија Дмитриева открива како да одузмете деци телефон, а да се то не претвори у агонију, свађу и плакање.

Наравно, немогуће је замислити савремени свет без уређаја и дигиталних технологија — деца се више не могу учити и одгајати „на старински начин“. Међутим, ако не контролишете у потпуности време које проводе са паметним телефоном у рукама, могу добити озбиљне проблеме са учењем.

Мобилни телефон – по распореду

Најбоље је ако дете игра игрице или гледа YоуТубе видео записе у исто време током дана – на пример, после часова у вртићу или школи. А викендом – после ручка. Ако дете тачно зна када ћете му дати геџет и колико ће дуго да остане у његовим рукама, неће изазивати бес у неприкладним тренуцима.

Немојте изненада узимати уређај

Мало је вероватно да би вам се допало да вам неко залупи лаптоп или извуче жицу из рутера из утичнице усред радног дана. Да, ваше дете вероватно не решава сложене проблеме (највероватније гледа видео снимке или игра игрице), али нема потребе да му нагло отимате телефон. Упозорите да ћете за 10 минута узети уређај – пустите га да заврши игру и погледа видео.

Ако ваше дете преда свој телефон без икаквих подсетника, жалби или увреда, сагласите се да му следећи пут повећате време испред екрана за 15 минута. Тако ће дете научити да организује своје време са мобилним телефоном, а хистерије ће бити знатно мање.

Занимљиви хобији

Ако нема апсолутно ништа да се ради код куће, наравно, дете ће се изгубити у справама. Можете смислити активност коју ће сви чланови породице радити заједно сваки дан – играти друштвене игре, гледати филм, радити нешто рукама или ићи у шетњу. Размислите о томе који би хоби био занимљив вашем детету – мозаик, моделирање, цртање, вез, плетење, грађевински сетови – постоји много опција. Сваки од њих може бити добра алтернатива гаџетима.

Нека ваш дом буде место сигурности, удобности и љубави за дете

Деца могу упасти у виртуелну стварност ако не могу да се изборе са тешкоћама у стварном свету. Размислите колико пажње посвећујете свом детету? Колико често разговарате са њим, да ли га много критикујете? У каквом је стању ваш брак? Ако породица има удобно и мирно окружење, чланови породице су уједињени и пријатељски расположени, зависност од уређаја можда неће настати.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas