Oglas
· · Komentari: 0

Kako da oduzmete DETETU telefon bez histerije i plakanja? Poznati PSIHOLOG daje savete koji vam mogu pomoći

Porodični psiholog daje odgovor na pitanje koje mnogi roditelji postavljaju

1702547272_shutterstock_1017598762.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Razmislite samo koliko vremena provodete ispred ekrana – bez obzira da li je to TV, rčunar, mobilni telefon?

Nije iznenađujuće što deca traže telefone, oni kopiraju naše ponašanje. Ukoliko im na mobilnom otkrijete igrice i zanimljive snimke za decu, za mnoge roditelje predstavlja izazov da uzmu od deteta telefon – nastaje vika i histerija.

Porodični psiholog Viktorija Dmitrieva otkriva kako da oduzmete deci telefon, a da se to ne pretvori u agoniju, svađu i plakanje.

Naravno, nemoguće je zamisliti savremeni svet bez uređaja i digitalnih tehnologija — deca se više ne mogu učiti i odgajati „na starinski način“. Međutim, ako ne kontrolišete u potpunosti vreme koje provode sa pametnim telefonom u rukama, mogu dobiti ozbiljne probleme sa učenjem.

Mobilni telefon – po rasporedu

Najbolje je ako dete igra igrice ili gleda YouTube video zapise u isto vreme tokom dana – na primer, posle časova u vrtiću ili školi. A vikendom – posle ručka. Ako dete tačno zna kada ćete mu dati gedžet i koliko će dugo da ostane u njegovim rukama, neće izazivati bes u neprikladnim trenucima.

Nemojte iznenada uzimati uređaj

Malo je verovatno da bi vam se dopalo da vam neko zalupi laptop ili izvuče žicu iz rutera iz utičnice usred radnog dana. Da, vaše dete verovatno ne rešava složene probleme (najverovatnije gleda video snimke ili igra igrice), ali nema potrebe da mu naglo otimate telefon. Upozorite da ćete za 10 minuta uzeti uređaj – pustite ga da završi igru i pogleda video.

Ako vaše dete preda svoj telefon bez ikakvih podsetnika, žalbi ili uvreda, saglasite se da mu sledeći put povećate vreme ispred ekrana za 15 minuta. Tako će dete naučiti da organizuje svoje vreme sa mobilnim telefonom, a histerije će biti znatno manje.

Zanimljivi hobiji

Ako nema apsolutno ništa da se radi kod kuće, naravno, dete će se izgubiti u spravama. Možete smisliti aktivnost koju će svi članovi porodice raditi zajedno svaki dan – igrati društvene igre, gledati film, raditi nešto rukama ili ići u šetnju. Razmislite o tome koji bi hobi bio zanimljiv vašem detetu – mozaik, modeliranje, crtanje, vez, pletenje, građevinski setovi – postoji mnogo opcija. Svaki od njih može biti dobra alternativa gadžetima.

Neka vaš dom bude mesto sigurnosti, udobnosti i ljubavi za dete

Deca mogu upasti u virtuelnu stvarnost ako ne mogu da se izbore sa teškoćama u stvarnom svetu. Razmislite koliko pažnje posvećujete svom detetu? Koliko često razgovarate sa njim, da li ga mnogo kritikujete? U kakvom je stanju vaš brak? Ako porodica ima udobno i mirno okruženje, članovi porodice su ujedinjeni i prijateljski raspoloženi, zavisnost od uređaja možda neće nastati.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas