Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Каква мајка, таква ћерка: Четири интересанте особине личности које бебе могу да наследе

Када са нестрпљењем ишчекујете долазак вашег малишана, вероватно ц́ете се запитати не само како ц́е изгледати, вец́ и како ц́е се понашати, причати, ходати и још много тога. Беба може да наследи много више од само боје очију и висине својих родитеља

1670584566_shutterstock_357637607.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Због чега неке бебе више личе на маму, док неке повуку већину особина од очева? То се своди на комбинацију гена и начина живота. Иако се вец́ина наследних гена преноси од оба родитеља, постоје неке особине који се могу директно повезати са мајком. Проучавање генетике је омогуц́ило да тачно одредимо које особине потичу од ког родитеља, па можда већ можете да претпоставите које психичке особине ће наследити ваша беба.

Навике спавања

Ако сте фрустрирани због бебе која једноставно нец́е да заспи, могуц́е је да у породици постоји несаница! Према новом истраживању из Јоурнал оф Слееп Медицине, мајке често имају вец́и утицај на навике спавања своје деце јер обично проводе више времена са децом него очеви.

- Резултати откривају да деца мајки са несаницом касније иду на спавање и проводе мање времена у дубоком сну.

Прочитајте још: Последице могу бити ФАТАЛНЕ: 3 ФРАЗЕ о храни које не би требало да кажете СВОЈОЈ ДЕЦИ

Темперамент

Дете не престаје да плаче или вришти? Иако њихово окружење игра улогу у томе, нове студије су показале да генетски састав може играти вец́у улогу у темпераменту ваше бебе. Према немачкој студији објављеној у Јоурнал Бехавиорал Браин Ресеарцх појединци који носе специфичан тип алела, или алтернативни облик гена, много су чешће љути од оних без овог алела. Међутим, у борби између природе и васпитања, окружење у којем ваше дете одраста такође има огроман утицај на његово понашање и темперамент како одрастају. Дакле, покушајте да покажете здраве стратегије комуникације почевши од момената када је дете мало. Доказано је да деца чији су родитељи често љути имају вец́у вероватноц́у да испоље оваква понашања у будућности.

Спортске способности

Ако тата икада почне да се хвали да су његова деца наследила атлетизам и спортско умец́е од њега, то можда није истина! Код скоро свих сисара, наш митохондријски геном (који се обично назива електраном ц́елије) наслеђује се искључиво од мајке. Стога се може рец́и да су „гени професионалних спортиста“ и ствари попут издржљивости или физичке издржљивости наслеђени од мајке.

Прочитајте још: Да ли имате неки од ових СИМПТОМА? Ово је 10 ОПАСНИХ болести узрокованих МОБИЛНИМ ТЕЛЕФОНИМА

Знаци старења

Још једна генетска особина коју бебе наслеђују од своје мајке (и мамине митохондријалне ДНК) су физички знаци старења. Да ли сте икада чули израз "имате добре гене?" Можда у томе има истине. Свакако на изглед коже утичу и различити фактори животне средине као што су излагање сунцу, УВ зрацима и слободни радикали. Међутим, студије су показале да ако ц́елије коже и ДНК наше мајке имају мутације или оштец́ења од сунца, ове мутације митохондријске ДНК могу да се пренесу, пише Фамилyедуцатион.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas