Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МАЛИШАНИ

Какву ИГРАЧКУ купити? Ево препоруке према годинама детета

Елегантна играчка познатог бренда или јефтина шарена пластика - питају се родитељи када купују играчке.

1615542870_Depositphotos_9564884_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Уколико сте често у недоумици да ли вашем малишану смете да дате играчку коју је добио на поклон или желите да му купите неку која вам се баш допада, али не знате да ли је мали за њу, прочитајте која одговора ком узрасту.

Прочитајте још: НАЈМАГИЧНИЈИ тренутак људског живота: Снимили плућа новорођенчета при првом удисају (ВИДЕО)

И што је још важније, научите зашто је добро да у одређеном добу има баш ту лутку, како би се правилно развијао.

Прве препоручене играчке су мекане лутке или геометријски облици од платна које беба може рефлексно да ухвати шаком. Пожељно је да буду живих боја, јер то утиче на развој фине моторике.

Нека се врти, свира, мрда и буде шарена.
До првог рођендана
Од шестог месеца до првог рођендана, за бебу је најбоље да се игра звечкама у живописним бојама, као и једноставним коцкама за слагање.

Између четвртог и шестог месеца развија се перцепција, па тада у функцију долазе висеће играчке и вртешке изнад кревеца.

У наредних шест месеци, када се развијају фине моторичке способности, препорука је да дете има просте сликовнице са животињама или воћем.

Прочитајте још: Пуни су фолне киселине и гвожђа, а одлични су за ЗДРАВУ трудноћу: Ево шта треба да знате о ПЕРИНАТАЛНИМ витаминима

До друге године малишану је, за развој крупне, грубље моторике, потребна гумена лопта, коју ће шутирати или гурати, али и папири у боји које ће гужвати, јер сада је важно да се води рачуна и о финој моторици. Време је и за игре у песку, сликовнице са више детаља, пластелин...

До 4. године точкићи, а онда слагалица!

Од друге до треће године деца се радују играчкама које свирају или имају точкиће, па могу да их гурају.

Када напуни четири године, па све до пете, препорука је да дете почне са саставља слагалице до 12 делова, као и да листа књиге са простим логичким задацима, игра се са дечјим коферчићима са докторским апаратима или кухињском опремом. Све то је у служби развоја интелектуалних способности.

Прочитајте још: Родитељство је изазов, а ових 6 грешака праве новопечене маме и тате

Од пете године до поласка у школу, идеално је да се дете “пребаци” на вожњу бицикла и ролера, прескакање вијаче и спортове са лоптом.

 Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas