Oglas
· · Komentari: 0
MALIŠANI

Kakvu IGRAČKU kupiti? Evo preporuke prema godinama deteta

Elegantna igračka poznatog brenda ili jeftina šarena plastika - pitaju se roditelji kada kupuju igračke.

1615542870_Depositphotos_9564884_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Ukoliko ste često u nedoumici da li vašem mališanu smete da date igračku koju je dobio na poklon ili želite da mu kupite neku koja vam se baš dopada, ali ne znate da li je mali za nju, pročitajte koja odgovora kom uzrastu.

Pročitajte još: NAJMAGIČNIJI trenutak ljudskog života: Snimili pluća novorođenčeta pri prvom udisaju (VIDEO)

I što je još važnije, naučite zašto je dobro da u određenom dobu ima baš tu lutku, kako bi se pravilno razvijao.

Prve preporučene igračke su mekane lutke ili geometrijski oblici od platna koje beba može refleksno da uhvati šakom. Poželjno je da budu živih boja, jer to utiče na razvoj fine motorike.

Neka se vrti, svira, mrda i bude šarena.
Do prvog rođendana
Od šestog meseca do prvog rođendana, za bebu je najbolje da se igra zvečkama u živopisnim bojama, kao i jednostavnim kockama za slaganje.

Između četvrtog i šestog meseca razvija se percepcija, pa tada u funkciju dolaze viseće igračke i vrteške iznad kreveca.

U narednih šest meseci, kada se razvijaju fine motoričke sposobnosti, preporuka je da dete ima proste slikovnice sa životinjama ili voćem.

Pročitajte još: Puni su folne kiseline i gvožđa, a odlični su za ZDRAVU trudnoću: Evo šta treba da znate o PERINATALNIM vitaminima

Do druge godine mališanu je, za razvoj krupne, grublje motorike, potrebna gumena lopta, koju će šutirati ili gurati, ali i papiri u boji koje će gužvati, jer sada je važno da se vodi računa i o finoj motorici. Vreme je i za igre u pesku, slikovnice sa više detalja, plastelin...

Do 4. godine točkići, a onda slagalica!

Od druge do treće godine deca se raduju igračkama koje sviraju ili imaju točkiće, pa mogu da ih guraju.

Kada napuni četiri godine, pa sve do pete, preporuka je da dete počne sa sastavlja slagalice do 12 delova, kao i da lista knjige sa prostim logičkim zadacima, igra se sa dečjim koferčićima sa doktorskim aparatima ili kuhinjskom opremom. Sve to je u službi razvoja intelektualnih sposobnosti.

Pročitajte još: Roditeljstvo je izazov, a ovih 6 grešaka prave novopečene mame i tate

Od pete godine do polaska u školu, idealno je da se dete “prebaci” na vožnju bicikla i rolera, preskakanje vijače i sportove sa loptom.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas