Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Које су предности и мане детета које одраста као јединац: Шта родитељи могу да очекују?

Број деце у породици најчешће је резултат комбинације личних одлука, незгода и животних околности

1699624571_shutterstock_1935610528.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Свако ко има брата или сестру зна колики то може бити благослов, али уколико није могуће проширење породице, постоје и предности које се могу искористити и када одгајате дете као јединца или јединицу.

Ево које предности и недостатке родитељи разматрају ако имају једно дете:

Једно дете у породици: недостаци

1. Социјалне вештине - Иако многа једина деца немају проблема са комуникацијом, истраживања ипак показују да њихови вршњаци који одрастају са браћом и сестрама имају боље социјалне вештине. Понекад једина деца која не иду у вртић имају врло мало контакта са другом децом до школе. Стога, када се нађу у учионици, они су у већем ризику од проблема у комуникацији, једноставно не знају како да се понашају у различитим друштвеним ситуацијама.

2. Одговорност - Као деца, само деца уживају у предностима што су изузетна — добијају сву родитељску пажњу и ресурсе. Међутим, ситуација постаје управо супротна када они одрасту, а њихови родитељи остаре. Сва одговорност за бригу о старијим родитељима пада на њихова плећа. У великим породицама ова одговорност се може поделити између браће и сестара.

3. Заједница - Када имате браћу и сестре, увек је са вама осећај да нисте сами, да сте део породичног клана. Чак и ако се браћа и сестре свађају и бију док су мали, они постају све ближи једно другом како одрастају, а ове везе постају све јаче како породица расте. Само деца се често осећају као да су много тога пропустила у животу јер немају велику, проширену породицу која се окупља да би пружила осећај заједнице и подршке.

Једно дете у породици: предности

1. Пажња - Наравно, родитељи подједнако воле сву децу, али мама и тата можда једноставно немају довољно времена и енергије да посвете довољно пажње свима њима. Када дете одраста само у породици, добија више родитељског времена, пажње и ресурса. Такође, родитељи су мање под стресом и имају више стрпљења.

2. Финансије - Јасно је да се у великој породици новац распоређује на сву децу, а када имате једно дете, све иде њему. Породице са једним дететом имају већу финансијску стабилност, јер се мање новца троши на храну, одећу, путовања и друге трошкове. То значи да су породице са једним дететом могу сва средства да преусмере у јендом правцу.

3. Могућности -Ако има више деце, често један од родитеља мора да жртвује своју каријеру и да би се бринуо о њима. Са једним дететом је једноставније - када порасте, родитељи ће имати више могућности и могу да се посвете и свом развоју.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas