Oglas
· · Komentari: 0

Koje su prednosti i mane deteta koje odrasta kao jedinac: Šta roditelji mogu da očekuju?

Broj dece u porodici najčešće je rezultat kombinacije ličnih odluka, nezgoda i životnih okolnosti

1699624571_shutterstock_1935610528.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Svako ko ima brata ili sestru zna koliki to može biti blagoslov, ali ukoliko nije moguće proširenje porodice, postoje i prednosti koje se mogu iskoristiti i kada odgajate dete kao jedinca ili jedinicu.

Evo koje prednosti i nedostatke roditelji razmatraju ako imaju jedno dete:

Jedno dete u porodici: nedostaci

1. Socijalne veštine - Iako mnoga jedina deca nemaju problema sa komunikacijom, istraživanja ipak pokazuju da njihovi vršnjaci koji odrastaju sa braćom i sestrama imaju bolje socijalne veštine. Ponekad jedina deca koja ne idu u vrtić imaju vrlo malo kontakta sa drugom decom do škole. Stoga, kada se nađu u učionici, oni su u većem riziku od problema u komunikaciji, jednostavno ne znaju kako da se ponašaju u različitim društvenim situacijama.

2. Odgovornost - Kao deca, samo deca uživaju u prednostima što su izuzetna — dobijaju svu roditeljsku pažnju i resurse. Međutim, situacija postaje upravo suprotna kada oni odrastu, a njihovi roditelji ostare. Sva odgovornost za brigu o starijim roditeljima pada na njihova pleća. U velikim porodicama ova odgovornost se može podeliti između braće i sestara.

3. Zajednica - Kada imate braću i sestre, uvek je sa vama osećaj da niste sami, da ste deo porodičnog klana. Čak i ako se braća i sestre svađaju i biju dok su mali, oni postaju sve bliži jedno drugom kako odrastaju, a ove veze postaju sve jače kako porodica raste. Samo deca se često osećaju kao da su mnogo toga propustila u životu jer nemaju veliku, proširenu porodicu koja se okuplja da bi pružila osećaj zajednice i podrške.

Jedno dete u porodici: prednosti

1. Pažnja - Naravno, roditelji podjednako vole svu decu, ali mama i tata možda jednostavno nemaju dovoljno vremena i energije da posvete dovoljno pažnje svima njima. Kada dete odrasta samo u porodici, dobija više roditeljskog vremena, pažnje i resursa. Takođe, roditelji su manje pod stresom i imaju više strpljenja.

2. Finansije - Jasno je da se u velikoj porodici novac raspoređuje na svu decu, a kada imate jedno dete, sve ide njemu. Porodice sa jednim detetom imaju veću finansijsku stabilnost, jer se manje novca troši na hranu, odeću, putovanja i druge troškove. To znači da su porodice sa jednim detetom mogu sva sredstva da preusmere u jendom pravcu.

3. Mogućnosti -Ako ima više dece, često jedan od roditelja mora da žrtvuje svoju karijeru i da bi se brinuo o njima. Sa jednim detetom je jednostavnije - kada poraste, roditelji će imati više mogućnosti i mogu da se posvete i svom razvoju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas