· · Коментари: 0

Колико сна је потребно беби током дана? Распоред према узрасту

Ако и даље покушавате да успоставите рутину спавања ваше бебе, или сте и даље у недоумици колико дуго треба да спава и колико дремки да има, ево шта вас саветују стручњаци

1666273467_baby-gd86ef952c_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Консултант за спавање беба и малишана Карен Милер истиче да је прецизан распоред спавања велики корак ка томе да средите сан ваше бебе.

- Дневни сан је директно повезан са ноћним, тако да ако можете да обезбедите беби да добије довољну количину сна преко дана, самим тим ће боље спавати и током ноћи - објаснила је Милер. Рад на дневним дремкама захтева време, упозорила је, и лакше је ако можете остати у својој кући и држаити се сатнице док се беба не навикне на ритам.

Колико је дремки потребно беби у зависности од узраста?

  • 0 - 4 месеци: потребно је између 3-4 дремке током дана у трајању од 1-2 сата
  • 4 - 8 месеци: довољне су три дремке током дана. Два краћа спавања испод сат времена и једно дуго двочасовно спавање усред дана
  • 8 - 18 месеци: потребне су само две дремке, кратко ујутру и дуже након ручка
  • од 18 месеци и више: довољна је једна дремка од два сата, све док не напуне 2.5 - 3. године

Прочитајте још: Мајка је журила на посао и није пољубила сина, дечакова реакција постала је потпуни ХИТ (ВИДЕО)

Савети за савршен распоред спавања

Иако многи саветују да се придржавате стриктног времена спавања, Керен истиче да ово треба да избегавате до шест месеци. Уместо тога, како саветује, најбоље је да користите будне прозоре, односно да више пратите време између две дремке него када је последњи пут беба спавала.

- Ако приметите прве знаке умора, укључујући зевање и трљање очију, то заправо може да значи да је беба преуморна, па је најбоље да пазите на време када је беба била будна и да је тако предухитрите - истиче Керен.

Време будности варира у зависности од узраста, али Керен истиче да беба млађа од пет месеци не буде будна више од два сата, а од осам месеци више од три сата. Од шест месеци можете да пређете на подешавање времена за спавање које вам одговара и да уживате. Прва дремка око 9.30 и 12.30 друга дремка, а трећа је најбоље да буде између 16 и 17 часова.

Прочитајте још: "Не желим да изгледам ружно док рађам дете": Инфлуенсерка се шминкала пред порођај, а многи су ОСУДИЛИ ЊЕН ПОТЕЗ (ВИДЕО)

Када ће беба да прерасте дневно спавање

И то је индивидуално, неке бебе дремке избаце раније другим је то више него потребно. Керен саветује да не журите са избацивањем, ако вам се чини да је дете уморно и да му је потребан сан, а одбија да спава онда га раније будите из претходне дремке и продужите будне прозоре.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.