Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

КРИЗА СРЕДЊИХ ГОДИНА доноси бројне менталне и физичке промене: Који су најчешћи симптоми?

Криза средњих година може се манифестовати на више начина

1678280674_shutterstock_2153933929.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Симптоми кризе средњих година најчешће се очитају кроз бујицу осећања, успомена, па чак и циљева.

Свест о старењу

Ово је главна карактеристика кризе – постајемо свесни да старимо и имамо негативан став о томе. Самим тим, пролазимо кроз физичке, али и емотивне промене.

Импулсивно понашање

Неки људи почну да се понашају несмотрено, сматрајући да је крајње време да почну “заиста да живе”. У тим тренуцима, остварују се стереотипи о куповини мотора, брзог аута, изласцима у дискотеке и сл.

Промене у менталном и физичком стању

Криза средњих година углавном је праћена тешким осећања као што су туга, фрустрација, љутља, кајање…

"Завиривање" у прошлост

Један од симптома ове кризе јесте и то што почињемо да се (исувише) осврћемо на прошлост. Размишљамо о одлукама које смо донели или нисмо донели, а то најчешће буде праћено кајањем.

Сврха и циљ

Поред тога што се осврћемо на прошлост, мислимо и на будућност. Самим тим, размишљамо о дубоким темама, као што су сврха нашег живота; који нам је циљ.

Жеља да пробамо нове ствари

Свест о томе да смо “на пола пута” може да нас натера да испробавамо нове ствари. Понекад, појединци у овим ситуацијама иду у екстреме.

Бриге о изгледу и статусу

Неко током кризе средњих година постане преокупиран физичким изгледом или статусом. Тада најчешће долази до драстичних физичких промена, па чак и естетских операција.

Губитак интересовања

Овај период живота може да доведе до тога да губимо интересовање за партнера, пријатеље… Баш тада су и најчешћи разводи, али и прекиди пријатељстава.

Савет за крај

Будите стрпљиви и имајте разумевања за себе и све промене кроз које пролазите. И запамтите: Ни овај период неће трајати заувек.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas