Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РОДИТЕЉСТВО

Љубите децу, да се смире! А шта нам још бебе поручују? Овако ћемо разумети говор бебиног тела

Посматрајте своје дете и пратите његове покрете и реакције.

1610873387_Depositphotos_39217927_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Још у мајчином стомаку дете је способно да прима и обрађује надражаје из спољашње средине. Кретање мајке, контакт са зидовима материце, сисање палца, светлост и звуци... неки су од стимулуса који у том периоду утичу на формирање и обликовање централног нервног система... 

Прочитајте још: Стварно си ПРАСЕ! Ове речи не изговарајте детету, у неким земљама желе да се дете ИСПРЉА

Фото: Депозит

А касније? 

Није потребно да будете професионално квалификовани да бисте открили како се развија ваше дете. Посматрајте своју бебу и бавите се њоме.

Развој функција по редоследу

Функције се развијају по одређеном редоследу. Код неке деце ће то бити брже, код неке спорије, али углавном ће пратити типичне параметре. 

Због тога није потребно да будете професионално квалификовани да бисте открили како се код детета развијају ови процеси. 

Прочитајте још: Посебан опрез за родитеље: Не стављајте беби траку на главу док спава

Посматрајте малишана у спонтаним активностима, али посматрајте и његове вршњаке. Уочите сличности и разлике. Јер, ако не можемо да видимо нечији мозак, можемо да видимо понашање - које је одраз његове активности.

Пробајте да додирујете бебин образ

Она ће рефлексно да окреће главицу према вашој руци. Тај рефлекс је природан, прилагођујући (адаптивни) одговор, који помаже детету у тражењу хране.

Мокра пелена изазива нелагодност, док је мајчин додир умирујући

Ставите играчку или прст на бебин длан. Аутоматски ћете изазвати чврсто затварање њене шаке. То је, такође, рефлексна активност, која помаже детету да се ухвати за нешто, како не би пало. Иначе, новорођенче не може да отвори шаку и испружи прсте, па његове шачице углавном остају затворене у првим месецима живота. 

Прочитајте још: Принципи по којима ДЕТЕ УЧИ ДА ЧИТА: За неколико дана може да савлада ову вештину

Новорођенче показује и одговор на дејство гравитације
Бебини покрети
Покрети које дете изводи у току првог месеца живота су углавном некоординирани, "масовни" - обухватају цело тело и углавном се своде на испружање и савијање екстремитета. Беба на стомаку изводи покрете сличне пузању. Углавном лежи на једној страни и није у стању да задржи стабилан положај на леђима. Рука према којој је окренуто лице је углавном испружена, док је рука на страни потиљка савијена. Из зглобова и мишића такође иде информација мозгу о положају главе, и то активира реакцију познату као тонични рефлекс врата. Током првих недеља живота, овај рефлекс веома утиче на покретање руку. 

Информација о промени положаја главе у односу на труп долази преко унутрашњег уха. Због тога, ако се положај главе нагло промени, на пример, када глава пада уназад, долази до реакције целог тела. Дете нагло шири руке и ноге, а потом их скупља, као да би желело да се за нешто ухвати. То је у медицини познато као Моро рефлекс - у ствари је еволутивни рефлекс који виђамо и код животиња, а неопходан је за опстанак.

Свака мајка брзо научи да држање и љуљање детета помаже да се оно смири

Прочитајте још: Ево кад БЕБЕ разумеју шта им говоримо

Ритмични покрети љуљања такође имају веома важну улогу у организацији и сазревању централног нервног система. Вероватно због тога, када у каснијем животу погледамо колијевку, она у нама буди много лепих успомена. Зато је и додир који мајка остварује са дететом веома важан чинилац за сазревање његовог централног нервног система и успостављање везе између маме и бебе. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas