Oglas
· · Komentari: 0
RODITELJSTVO

LJubite decu, da se smire! A šta nam još bebe poručuju? Ovako ćemo razumeti govor bebinog tela

Posmatrajte svoje dete i pratite njegove pokrete i reakcije.

1610873387_Depositphotos_39217927_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Još u majčinom stomaku dete je sposobno da prima i obrađuje nadražaje iz spoljašnje sredine. Kretanje majke, kontakt sa zidovima materice, sisanje palca, svetlost i zvuci... neki su od stimulusa koji u tom periodu utiču na formiranje i oblikovanje centralnog nervnog sistema... 

Pročitajte još: Stvarno si PRASE! Ove reči ne izgovarajte detetu, u nekim zemljama žele da se dete ISPRLJA

Foto: Depozit

A kasnije? 

Nije potrebno da budete profesionalno kvalifikovani da biste otkrili kako se razvija vaše dete. Posmatrajte svoju bebu i bavite se njome.

Razvoj funkcija po redosledu

Funkcije se razvijaju po određenom redosledu. Kod neke dece će to biti brže, kod neke sporije, ali uglavnom će pratiti tipične parametre. 

Zbog toga nije potrebno da budete profesionalno kvalifikovani da biste otkrili kako se kod deteta razvijaju ovi procesi. 

Pročitajte još: Poseban oprez za roditelje: Ne stavljajte bebi traku na glavu dok spava

Posmatrajte mališana u spontanim aktivnostima, ali posmatrajte i njegove vršnjake. Uočite sličnosti i razlike. Jer, ako ne možemo da vidimo nečiji mozak, možemo da vidimo ponašanje - koje je odraz njegove aktivnosti.

Probajte da dodirujete bebin obraz

Ona će refleksno da okreće glavicu prema vašoj ruci. Taj refleks je prirodan, prilagođujući (adaptivni) odgovor, koji pomaže detetu u traženju hrane.

Mokra pelena izaziva nelagodnost, dok je majčin dodir umirujući

Stavite igračku ili prst na bebin dlan. Automatski ćete izazvati čvrsto zatvaranje njene šake. To je, takođe, refleksna aktivnost, koja pomaže detetu da se uhvati za nešto, kako ne bi palo. Inače, novorođenče ne može da otvori šaku i ispruži prste, pa njegove šačice uglavnom ostaju zatvorene u prvim mesecima života. 

Pročitajte još: Principi po kojima DETE UČI DA ČITA: Za nekoliko dana može da savlada ovu veštinu

Novorođenče pokazuje i odgovor na dejstvo gravitacije
Bebini pokreti
Pokreti koje dete izvodi u toku prvog meseca života su uglavnom nekoordinirani, "masovni" - obuhvataju celo telo i uglavnom se svode na ispružanje i savijanje ekstremiteta. Beba na stomaku izvodi pokrete slične puzanju. Uglavnom leži na jednoj strani i nije u stanju da zadrži stabilan položaj na leđima. Ruka prema kojoj je okrenuto lice je uglavnom ispružena, dok je ruka na strani potiljka savijena. Iz zglobova i mišića takođe ide informacija mozgu o položaju glave, i to aktivira reakciju poznatu kao tonični refleks vrata. Tokom prvih nedelja života, ovaj refleks veoma utiče na pokretanje ruku. 

Informacija o promeni položaja glave u odnosu na trup dolazi preko unutrašnjeg uha. Zbog toga, ako se položaj glave naglo promeni, na primer, kada glava pada unazad, dolazi do reakcije celog tela. Dete naglo širi ruke i noge, a potom ih skuplja, kao da bi želelo da se za nešto uhvati. To je u medicini poznato kao Moro refleks - u stvari je evolutivni refleks koji viđamo i kod životinja, a neophodan je za opstanak.

Svaka majka brzo nauči da držanje i ljuljanje deteta pomaže da se ono smiri

Pročitajte još: Evo kad BEBE razumeju šta im govorimo

Ritmični pokreti ljuljanja takođe imaju veoma važnu ulogu u organizaciji i sazrevanju centralnog nervnog sistema. Verovatno zbog toga, kada u kasnijem životu pogledamo kolijevku, ona u nama budi mnogo lepih uspomena. Zato je i dodir koji majka ostvaruje sa detetom veoma važan činilac za sazrevanje njegovog centralnog nervnog sistema i uspostavljanje veze između mame i bebe. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas