· · Коментари: 0
име

Најпопуларнија имена у Србији у 2021. години: Једно има словенско, друго латинско порекло

Која имена су родитељи бирали за децу у 2021. години?

1638701164_shutterstock_1531703333.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Родитељи се углавном труде да деци дају што занимљивија имена, која са собом носе лепо значење и симболику, а низ је фактора који утичу на њихову одлуку.

Најчешћа имена у 2021. години

Док је некима стало да буду модерни и урбани, други поштују традицију, а трећи име бирају тако да сачувају успомену на неки догађај или вољену особу. Било како било, одабир имена може бити тежак подухват, а инспириацију родитељи често потраже и у књигама, филмовима, серијама, на интернету

У 2021. години у Србији су се највише рађале девојчице са именом Миа и дечацим са именом Реља.

Прочитајте још: Како уживати у новогодишњој ноћи КОД КУЋЕ са својом породицом? Уз пар ИДЕЈА, биће СЈАЈАН ПРОВОД

Када су девојчице у питању, списак имена која се родитељима највише свиђају су Ема, Мила, Ела, Лара, Лина, Софија, Хана, Ана, Леа и Наталија. А што се тиче дечака, листа изгледа овако - Матео, Ноа, Емил, Леон, Тео, Матија, Филип, Никола, Данијел и Лука.

Најчешћа имена у Србији

Иначе, најчешћа имена су Србији су Милица и Никола.

Име Милица је у другој половини двадесетог века изгубило популарност стечену пре Другог светског рата. Ипак, деведесете су донеле нови-стари тренд, па је Милица поново "загосподарила" матичним књигама рођених, у које се то женско име и даље уписује више него сва остала.

Популарност имена Милица била је накратко пољуљана само 1997. године, када је пиједестал преузела Јована, али се већ наредне године све вратило на старо.

Прочитајте још: Шта кад дете не може да заспи? Ови сигнали показују да му је потребна дремка

Сам крај двадесетог века и прве године новог миленијума донели су популаризацију женских имена попут Анђела, Сара, Теодора и Анастасија. На листи најчешћих мушких имена од 1992. године води Никола, који се пре тога безмало пола века није налазио ни међу десет најпопуларнијих. Из тог разлога, Никола заузима тек пето место на листи имена која, према подацима са последњег пописа становништва, носи мушка популација у Србији.

У топ 10 мушких имена задржала су се некад веома популарна имена као што су Зоран и Горан, а место на листи резервисано је и за три "предратна" имена – Милан, Александар и Душан.

С друге стране, све је мање родитеља који својој деци дају име Миодраг или Милорад, док су имена попут Лука, Стефан и Лазар у последњих четврт века доживела прави бум.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.