· · Коментари: 0

Научите децу да се носе са СТРЕСНИМ СИТУАЦИЈАМА: Шест метода које су важне у васпитању

Ако децу научите како да се носе са стресним ситуацијама, у каснијем животном добу биће мање подложна анксиозности

1678102138_shutterstock_1141792343.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Раздражљивост и тескоба могу да укажу на стрес - Ово стање се може манифестовати и губитком сна, недостатком апетита и мотивације. Ако приметите неке од ових знакова, као средство превенције требало би да спроведете следеће стратегије.

Успорите и смањите притисак у свакодневној рутини

Деца која су увек у журби никад немају времена за мир. Пре него што их ујутру одведете у школу, дајте им времена да се мирно припреме.

Започињање дана викањем, приговарањем и претњама није пут до опуштеног дана. Уверите се да је све спремно за следећи дан претходне вечери, то ће помоћи да јутра прођу много мирније.

Водите дијалог са својом децом кад год имате прилику

Важно је да знате да ли постоји нешто у животима ваше деце што их оптерећује. Питајте их да ли им иде све добро у школи и друштву.

Наравно, не можете да решите сваки проблем који ваша деца имају и то не би ни требало да покушавате. Али можете да им будете водиља и да им помогнете да реагују на одговарајући начин.

Ограничите њихово учествовање у ваннаставним активностима

Међу родитељима је све већа тенденција да пријављују своју децу на разне уметничке и спортске активности. Иако је неговање интереса и талената важно, такође је битно да им дате времена да једноставно буду деца – слободна и неоптерећена.

Будите узор асертивног понашања

Најбољи начин за одгајање деце је коришћење сопственог примера. Ако желите да ваша деца науче да реагују на здрав начин у ситуацијама које их стављају у искушење, најбоље је да се тако и сами понашате.

Усадите им здраву рутину спавања

Деца која довољно спавају и добро се одмарају мање су склона стресу и боље су припремљена за обраду информација на које наиђу у школи.

Ограничите деци употребу технологија

Деца која проводе сате пред екраном имају веће шансе да пате од стреса. Нека се играју на отвореном и проведу неко време далеко од ТВ-а, таблета и мобилног телефона. Малишане ништа боље неће опустити од провођења квалитетног времена са породицом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.