Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Од кога деца наслеђују интелигенцију, а од кога грађу? Ево шта каже наука

Целог живота нас наводе да мислимо да смо заправо мешавина једнаког дела који смо добили од мајке и од оца

1675518164_shutterstock_1936256839.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

То би било логично за закључити будући да једна и друга страна активно учествују у стварању бебе. Али, испоставља се да ипак није баш тако. Према најновијим истраживањима, деца интелигенцију наслеђују од својих мајки.

Са биолошке тачке гледишта

Знамо сви да жене имају XX хромозоме, док су мушкарци они који имају X и Y. Хромозом представља један хард диск (меморију) који живи у нашим ћелијама. Он преноси наше гене нашем потомству. Према студији која је урађена на ову тему, наша интелигенција долази директно од X хромозома. А будући да мајке имају два X хромозома, дупло је већа вероватноћа да смо своју памет наследили од њих. Али, тате не би требало да буду забринуте, јер њихов труд ипак није узалудан! Иста студија сугерише да XY хромозоми доприносе физичком аспекту деце.

Једноставније речено, захваљујући мајчиним генима имате “већу главу и мозак”, а када је отац у питању “јаче кости и мишиће“.

Али, није све у науци када је памет у питању

Иако дакле предиспозиције за то да будете интелигентни добијате од своје мајке путем гена, оно што је такође битно у тој једначини је емоционални однос. Он је важан за развој мозга, односно мајчина љубав и снажан однос са дететом су од пресудне важности за развој неких делова мозга. Научници су провели 7 година анализирајући начин на који мајке имају однос са својом децом и открили да када су емоционалне потребе детета задовољене, хипокампус те деце је већи за 10%, од оног код деце чије мајке су емоционално од њих удаљене. Хипокапус је подручје мозга повезано са памћењем, учењем и одговорном по питању стреса.

Дакле, следећи пут кад погледате своју мајку сетите се да делите с њом много више од боје очију, косе и других физичких одлика.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas