Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
терапија парова

Откривамо вам "емоционално фокусирану" терапију која је ефикасна у спречавању СУКОБА између партнера!

Кроз емоционално фокусирану терапију, парови могу научити како да спрече ескалацију сукоба

1657629857_toa-heftiba-_UIVmIBB3JU-unsplash.jpg
Фото: Унсплаш
Oglas

Велики број парова који су у дугој вези, осете прекретницу у којој више нема лептира и дугиних боја. Године проведене у вези могу проузроковати неке сукобе који могу изгледати нерешиво.

Прочитајте још: Како да правилно ОПОМЕНЕТЕ своју децу, а да им не уништите САМОПОУЗДАЊЕ

Имајући то на уму, идеја да краткорочна терапија парова може бити ефикасна за неке може изгледати мало, па, нереално. Међутим, неки људи сматрају да је емоционално фокусирана терапија парова, краткорочни третман који траје 8 до 20 сесија, управо оно што им треба да врате своју везу на прави пут.

Шта је емоционално фокусирана терапија за парове?

Развијена од стране клиничког психолога и терапеута за пар, Су Џонскон 1980-их, емоционално фокусирана терапија је облик психотерапије. 

Емоционално фокусирана терапија за парове је приступ који помаже паровима да смање сукобе и осећају се сигурније у својим односима на основу разумевања сваког партнера о начину на који се емоционална везаност формира и одржава међу собом. Циљ је да помогне пару да идентификује негативан циклус сукоба који настаје када се један партнер осећа емоционално неповезаним или одвојеним. Када се овај циклус идентификује, пар тада може научити начине да заустави циклус, увери свог партнера и промени понашања пре него што сукоб измакне контроли“. 

Емоционално фокусирана терапија није само за парове, већ и за појединце и породице. Родитељи могу да испробају ову врсту терапије како би задовољили емоционалне потребе своје деце и побољшали динамику њихове породице. У индивидуалној сесији, техника испитивања нечијег стила привржености у нади да ће их оспособити за суочавање са конфликтом и даље је основа за терапију.

Како функционише терапија емоционално фокусираних парова?

Емоционално фокусирана терапија за парове је терапија разговора која се заснива на кључним компонентама дизајнираним да помогну паровима да преброде изазове са којима се суочавају. Клијентима се дају процене које треба да заврше, а резултати ће се користити за вођење дискусија на сесијама. Терапеут може посматрати клијенте у неслагању како би боље разумео циклус конфликта. Пару се може дати 'домаћи задатак' или активности на којима ће радити ван сесија. 

Емоционално фокусирана терапија парова заснива се на теорији везаности. Према теорији везаности, свако развија један од четири стила везаности.

Узнемирени : Људи развијају анксиозни стил везивања када је њихов неговатељ занемарљив. Људи са овим стилом привржености „могу покушати да се приљубе за свог неговатеља или им удовоље или им не допадају – било шта да добију више пажње и везе“.
Избегавање : „Они са стилом избегавања уче да затворе своје потребе и да се не ослањају на друге. Ти људи су подигли "зид" да би се заштитили, каже она.
Безбедно: Сигурни резултати везаности када су неговатељи били пажљиви према вашим потребама.
Неорганизован: Неорганизован стил је најмање уобичајен и често се дешава када неговатељи имају хронично ментално здравље, употребу супстанци или друге проблеме.
Циљ емоционално фокусиране терапије парова је да парови разумеју своје стилове везивања и како утичу на њихово понашање у вези.

 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas