Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ово већина родитеља ради, а психолози саветују другачије: Може да има другачији ток васпитања

Сваки родитељ даје све од себе да брине о детету и његовом васпитању најбоље што може

1704364933_shutterstock_1529846228.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

То није увек лако, савремено доба доноси и нове изазове, па понекад модерни родитељи прате и нека правила којима заправо штете детету.

Нека правила у васпитању, међутим, било да су новијег датума или су старе, опробане методе, не штете деци, већ просто немају ефекта. Тако је и са оним чувеним: "Како се каже? Реци тети: 'Хвала на поклону'", којима родитељи желе да науче децу да се захвале особи која им нешто поклони.

Међутим, психолог др Беки Кенеди, ауторка бестселер књиге "Гоод Инсиде", објашњава зашто не треба то да говорите деци и шта да кажете уместо тога, што ће бити ефикасније.

"Никада не учимо децу манирима нити захвалности - што је заправо осећај да дете треба да каже 'хвала' само, без подсетника – кроз посрамљивање и притисак. То не ради код деце, не ради ни код одраслих. То није ефикасно. Можемо да их научимо захвалности и манирима кроз припрему и давање примера", каже др Беки у видеу који је објавила на Инстаграму.

Она је дала и три примера шта да кажете детету, тј. како да га много ефикасније научите да се само захвали на поклону када унапред знате да ће добити неке поклоне, што су ситуације за празнике, дечје рођендане...

"Реците детету: 'Хеј, мислим да ћеш данас добити неке поклоне. Како ћеш одговорити? Желиш ли да вежбамо?'

Још једна ствар коју можете да кажете. 'Хеј, понекад је тешко захвалити се некоме на поклону који ти се чак и не свиђа. Хм, мислим да можемо обоје. Може да нам се заправо не допада поклон и да ипак кажемо некоме хвала ти јер је лепо што је тај неко мислио на нас'", даје примере др Беки.

Она објашњава и како да поступите у ситуацији када се дете ипак не захвали.

"Ако се то не деси, ви пружите пример. 'Много ти хвала. Томију се баш допада поклон' или 'Хвала ти много, знаш да Раџ воли пузле и купио си му их, то је баш лепо'", наводи психолог примере.

Др Кенеди истиче да ће све ове ствари бити много више од користи у тренутку када дете добије поклон, али и уопштено код деце како би развила осећај захвалности и лепе манире.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas