Oglas
· · Komentari: 0

Ovo većina roditelja radi, a psiholozi savetuju drugačije: Može da ima drugačiji tok vaspitanja

Svaki roditelj daje sve od sebe da brine o detetu i njegovom vaspitanju najbolje što može

1704364933_shutterstock_1529846228.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

To nije uvek lako, savremeno doba donosi i nove izazove, pa ponekad moderni roditelji prate i neka pravila kojima zapravo štete detetu.

Neka pravila u vaspitanju, međutim, bilo da su novijeg datuma ili su stare, oprobane metode, ne štete deci, već prosto nemaju efekta. Tako je i sa onim čuvenim: "Kako se kaže? Reci teti: 'Hvala na poklonu'", kojima roditelji žele da nauče decu da se zahvale osobi koja im nešto pokloni.

Međutim, psiholog dr Beki Kenedi, autorka bestseler knjige "Good Inside", objašnjava zašto ne treba to da govorite deci i šta da kažete umesto toga, što će biti efikasnije.

"Nikada ne učimo decu manirima niti zahvalnosti - što je zapravo osećaj da dete treba da kaže 'hvala' samo, bez podsetnika – kroz posramljivanje i pritisak. To ne radi kod dece, ne radi ni kod odraslih. To nije efikasno. Možemo da ih naučimo zahvalnosti i manirima kroz pripremu i davanje primera", kaže dr Beki u videu koji je objavila na Instagramu.

Ona je dala i tri primera šta da kažete detetu, tj. kako da ga mnogo efikasnije naučite da se samo zahvali na poklonu kada unapred znate da će dobiti neke poklone, što su situacije za praznike, dečje rođendane...

"Recite detetu: 'Hej, mislim da ćeš danas dobiti neke poklone. Kako ćeš odgovoriti? Želiš li da vežbamo?'

Još jedna stvar koju možete da kažete. 'Hej, ponekad je teško zahvaliti se nekome na poklonu koji ti se čak i ne sviđa. Hm, mislim da možemo oboje. Može da nam se zapravo ne dopada poklon i da ipak kažemo nekome hvala ti jer je lepo što je taj neko mislio na nas'", daje primere dr Beki.

Ona objašnjava i kako da postupite u situaciji kada se dete ipak ne zahvali.

"Ako se to ne desi, vi pružite primer. 'Mnogo ti hvala. Tomiju se baš dopada poklon' ili 'Hvala ti mnogo, znaš da Radž voli puzle i kupio si mu ih, to je baš lepo'", navodi psiholog primere.

Dr Kenedi ističe da će sve ove stvari biti mnogo više od koristi u trenutku kada dete dobije poklon, ali i uopšteno kod dece kako bi razvila osećaj zahvalnosti i lepe manire.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas