Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ВАСПИТАЊЕ

Психолог Марина Вицковић каже да ако дете ради ОВУ ствар родитељ мора да се забрине

Истраживања показују да колико год деца у том тренутку била стара, никада нису довољно спремна да се тек тако навикну на чињеницу да њихови мама и тата више не живе на истој адреси.

1614328700_Depositphotos_266976744_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Једна од најстреснијих епизода у животу малишана може да има само две речи - развод родитеља. Последице распада породице могу да буду вишеслојно болне по најмлађе чланове, па стручњаци упозоравају родитеље да, иако се и сами налазе у процесу животне транзиције, поведу рачуна о менталном здрављу својих наследника.

Прочитајте још: Изглед ПАЛЦА открива какви сте у вези, а ево шта вам ЛИНИЈА ЉУБАВИ показује (ВИДЕО)

Фото: Депозит

Марија Вицковић, психолог и психотерапеут каже да породични рез никада није пријатан, али да ситуацију додатно отежава када одрасли мисле да је њима најтеже.

Родитељи често оставе дете да се само бори...

- Никоме није лако, само не смете да заборавите да су деца осетљивија него што то изгледа, па их никако не смемо потценити у изразу бола. Сваки родитељ мора да се тргне из свог безизлаза ако му је стало до својих најдражих и да буде родитељ детету, уместо да оно мора да преузме ту улогу. То се, нажалост, неретко дешава - каже Вицковићева.

Као честа слика после развода показало се занемарено дете, остављено да се само носи са чињеницом да више не живи са оба родитеља.

Прочитајте још: Како да смирите УЗНЕМИРЕНО ДЕТЕ? 9 савета који могу да помогну

- Са овим се често сусрећемо, па док рањена мајка и себични отац (или обрнуто) обрате пажњу на њега, оно се већ повукло у себе, удаљило од вршњака, постало деспресивно или агресивно, наређало лоше оцене и неоправдане изостанке у школи... - истиче Вицковићева.

Рутина је кључ
Неопходно је и очувати ону добру рутину у месецима после развода. Да би дете наставило даље, не сме да прекине са својим хобијима, важно је да иде на тренинге и дружи се са вршњацима онако како је то чинило раније.
Очајна деца траже пажњу када више нико не обраћа пажњу на њих.

Једноставно, дете несвесно тражи пажњу у околностима у којима више нико не обраћа пажњу на њега, а ово су само неки од потеза очајних малих бића.

Прочитајте још: Родитељи, ова деца имају велику шансу да постану хиперактивна и имају проблеме у школи

И отуда апел родитељима да се окрену малишанима. Разговор са дететом би требало да буде незаобилазна дневна рутина, којом ће му одрасли пружити осећај сигурности и подршке, охрабрити га и помоћи да изрази своја осећања у вези са разводом који му је променио живот наопачке.

Две године пате
И не би требало заборавити да је малишанима потребно и до две године да се навикну на чињеницу да више не живе са оба родитеља.
Емоције ће кад-тад испливати као ерупција!

Отворен разговор са дететом помоћи ће и њему и вама, јер ако се емоције потискују, оне кад-тад морају да испливају, а то се обично деси у виду снажне ерупције са далекосежним последицама.

Прочитајте још: Кристина има 23 године, и 11-оро деце и управо је открила још ЛУЂИ план (ФОТО)

Осим тога, врло је значајно да га не оптерећујете негативним осећањима и не трујете причама које не иду у прилог вашем бившем супружнику. Потрудите се да га ослободите осећаја кривице за ваш развод, као и мржње према оцу или мајци који су наставили живот даље - саветује психотерапеут.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas