· · Komentari: 0
VASPITANJE

Psiholog Marina Vicković kaže da ako dete radi OVU stvar roditelj mora da se zabrine

Istraživanja pokazuju da koliko god deca u tom trenutku bila stara, nikada nisu dovoljno spremna da se tek tako naviknu na činjenicu da njihovi mama i tata više ne žive na istoj adresi.

1614328700_Depositphotos_266976744_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Jedna od najstresnijih epizoda u životu mališana može da ima samo dve reči - razvod roditelja. Posledice raspada porodice mogu da budu višeslojno bolne po najmlađe članove, pa stručnjaci upozoravaju roditelje da, iako se i sami nalaze u procesu životne tranzicije, povedu računa o mentalnom zdravlju svojih naslednika.

Pročitajte još: Izgled PALCA otkriva kakvi ste u vezi, a evo šta vam LINIJA LJUBAVI pokazuje (VIDEO)

Foto: Depozit

Marija Vicković, psiholog i psihoterapeut kaže da porodični rez nikada nije prijatan, ali da situaciju dodatno otežava kada odrasli misle da je njima najteže.

Roditelji često ostave dete da se samo bori...

- Nikome nije lako, samo ne smete da zaboravite da su deca osetljivija nego što to izgleda, pa ih nikako ne smemo potceniti u izrazu bola. Svaki roditelj mora da se trgne iz svog bezizlaza ako mu je stalo do svojih najdražih i da bude roditelj detetu, umesto da ono mora da preuzme tu ulogu. To se, nažalost, neretko dešava - kaže Vickovićeva.

Kao česta slika posle razvoda pokazalo se zanemareno dete, ostavljeno da se samo nosi sa činjenicom da više ne živi sa oba roditelja.

Pročitajte još: Kako da smirite UZNEMIRENO DETE? 9 saveta koji mogu da pomognu

- Sa ovim se često susrećemo, pa dok ranjena majka i sebični otac (ili obrnuto) obrate pažnju na njega, ono se već povuklo u sebe, udaljilo od vršnjaka, postalo despresivno ili agresivno, naređalo loše ocene i neopravdane izostanke u školi... - ističe Vickovićeva.

Rutina je ključ
Neophodno je i očuvati onu dobru rutinu u mesecima posle razvoda. Da bi dete nastavilo dalje, ne sme da prekine sa svojim hobijima, važno je da ide na treninge i druži se sa vršnjacima onako kako je to činilo ranije.
Očajna deca traže pažnju kada više niko ne obraća pažnju na njih.

Jednostavno, dete nesvesno traži pažnju u okolnostima u kojima više niko ne obraća pažnju na njega, a ovo su samo neki od poteza očajnih malih bića.

Pročitajte još: Roditelji, ova deca imaju veliku šansu da postanu hiperaktivna i imaju probleme u školi

I otuda apel roditeljima da se okrenu mališanima. Razgovor sa detetom bi trebalo da bude nezaobilazna dnevna rutina, kojom će mu odrasli pružiti osećaj sigurnosti i podrške, ohrabriti ga i pomoći da izrazi svoja osećanja u vezi sa razvodom koji mu je promenio život naopačke.

Dve godine pate
I ne bi trebalo zaboraviti da je mališanima potrebno i do dve godine da se naviknu na činjenicu da više ne žive sa oba roditelja.
Emocije će kad-tad isplivati kao erupcija!

Otvoren razgovor sa detetom pomoći će i njemu i vama, jer ako se emocije potiskuju, one kad-tad moraju da isplivaju, a to se obično desi u vidu snažne erupcije sa dalekosežnim posledicama.

Pročitajte još: Kristina ima 23 godine, i 11-oro dece i upravo je otkrila još LUĐI plan (FOTO)

Osim toga, vrlo je značajno da ga ne opterećujete negativnim osećanjima i ne trujete pričama koje ne idu u prilog vašem bivšem supružniku. Potrudite se da ga oslobodite osećaja krivice za vaš razvod, kao i mržnje prema ocu ili majci koji su nastavili život dalje - savetuje psihoterapeut.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.