· · Коментари: 0
родитељство

Реченице које РОДИТЕЉИ никако не треба да изговарају пред децом

Не заборавите, деца све чују! Неке ствари не смете говорити пред њима.

1615737380_Depositphotos_271445214_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Деца упијају више него што одрасли мисле. Могу да чују ствари за које мислимо да су изговорене тихо. Могу да примете наш бес и несугласице између партнера, чак и ако то покушавају да сакрију. Такође, деца се осећају сигурније ако су њихови родитељи срећни и ако се међусобно добро слажу.

Прочитајте још: Потврдило и истраживање! Мушкарци који имају ОВАКВЕ жене су 10 пута СРЕТНИЈИ од осталих!

Зато, важно је да знате да понашање родитеља може оставити трајне последице на децу.

Наиме, неке ствари се могу изговорити у тренуцима беса и неслагања, али дечји мозак који пролази кроз емоционални развој може дати превелику важност ономе што чује и носити то са собом до краја живота.

"Ти си лош родитељ"

Ако дете то чује, вероватно ће подржати једног родитеља и несвесно смањити своје мишљење о другом. То, дакле, може имати трајни негативни утицај на дететов однос с једним родитељем - или оним који је то рекао или оним за кога је речено.

"Остављам те"
Уколико желите развод или желите да одете, о томе морате да разговарате с партнером, али не да то ваша деца чују. Ако то малишани чују, њихова реакција може бити стресна и могу стећи утисак да их не волите.

Такође, због тога ће се и ваш партнер осећати осуђено и непријатно. Запитајте се: Како бисте се ви осећали кад би вам то неко рекао?

"Та одећа ти уопште не пристаје"

Из ове наизглед једноставне реченице дете може прочитати мржњу и нетрпељивост. Осим тога, то се може схватити као понижавање партнера, што би дете опет могло да натера да заузме страну или да се и оно према њему понаша на исти начин. Када деца виде да је један родитељ претерано критичан према другом, може се десити да помисле да је у реду да га и они критикују.

Прочитајте још: Ако не желите да се разведете, ово су идеалне године за склапање брака

"Ти си крив/а"

Деца на родитеље треба да гледају као тим који ради заједно. Ако се родитељи не слажу око метода васпитања, деца ће то приметити и вероватно искористити у своју корист.

"Не можеш ти то да урадиш"

Ако то чује, дете би могло да смањи сопствене видике и да одустане од покушаја. То би га такође могло навести да помисли како један родитељ није способан да оствари сопствене циљеве.

"Глуп/а си"

Уколико дете чује како један родитељ то говори другом, можда ће заиста почети да мисли да је један родитељ глуп или бескористан - чак и ако је то изговорено у тренутку беса. Након тога дете ће да тражи доказе који ће то подржати и доказати да је други родитељ у праву.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.