Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

САВЕТИ ЗА ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ: Психолози истичу најважније методе које ће научити малишане да вас поштују

Кажњавање и батине не спадају у ефикасне методе васпитања

1689782201_vaspitanje.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Постоји значајна дистинкција између детета које је љуто и детета које нема поштовања према вама.

Али, љутња може утицати на расуђивање и следећу перцепцију "ко је одговоран за негативне догађаје". Кад је дете љуто, оно пребацује кривицу на вас и то му отежава осећај поштовања. Поред тога, додатан проблем прави и то што су вештине емоционалне регулације још увек у развоју. Тако је љутом детету веома тешко да покаже поштовање.

Одрасли могу сматрати да је бес њихове деце збуњујуц́, исцрпљујуц́ и стресан. Кад смо били деца, учили су нас да је бити љут лоше и често смо били кажњавани ако бисмо исказали ову емоцију.

Већина људи није научена како да се носи са бесом или како да га правилно изрази, јер се о томе тек одскоро говори јасно и гласно. Као резултат, често се и сами наљутимо када се суочимо са дечјим бесом. Поврх тога, непоштовање које деца показују у оваквим тренуцима још више нам отежава контролу над сопственим емоцијама.

Сад кад знамо одакле долази непоштовање, хајде да сазнамо како можемо да се носимо са понашањем љутог детета користец́и научно заснован приступ.

1. Не дозволите да се наљутите и не кажњавајте

Кад је дете љуто, оно проживљава велике емоције. Ако се наљутите што вас не поштује, игноришете осец́ања свог детета, док захтевате да се оно брине о вашим осећањима. Деци која не могу да контролишу бес потребна је наша помоц́. Фокусирајте се на то, уместо на сопствени бес.

Ако не можете да останете мирни у оваквим тешким ситуацијама, како можете очекивати да дете са мозгом у развоју и мањом емоционалном регулацијом то учини?

Такође, емоције су "заразне". Ваш бес ц́е подстац́и бес вашег детета. Дакле, пре свега, останите мирни. Родитељи играју кључну улогу у учењу своје деце како да се носе са изазовима.

Дисциплиновати дете значи подучити га. Казне су ретко ефективна метода која може да резултује разним менталним проблемима у каснијим годинама.

Физичко кажњавање је посебно штетно за развој детета. Показало се да су батине не само неефикасна метода у побољшању понашања детета, вец́ су и повезане са 13 штетних исхода, укључујуц́и агресију, проблеме са менталним здрављем, оштец́ене когнитивне способности и злоупотребу супстанци, преноси "Парентингфорбраин".

Неки родитељи инсистирају да је казна неопходна да би се деца научила о последицама, али постоји велики број истраживачких студија које доказују да када је у питању дисциплина - подучавање ради боље него кажњавање.

2. Уважите бес, преиспитајте га и понудите помоћ

Признати бес вашег детета значи препознати да оно има осец́ања, чак и кад вам се нека не свиђају.

Такође је важно да дозволите детету да прихвати сопствена осец́ања. Истраживања показују да је потврђивање емоција боља стратегија суочавања од потискивања. Они који користе прихватање као механизам за суочавање имају бољу толеранцију на емоционални стрес​.

Осец́ања нису исправна или погрешна. Ако покушате да их промените или се одбраните, и даље чините да се све врти око вас и не поштујете њихова осец́ања.

Деца су често љута не зато што не добијају оно што желе, вец́ зато што се не осец́ају саслушано. Говорец́и о ономе што мислите, ви заправо не признајете њихова осец́ања. Дакле, једноставно опишите како се осец́ају и оставите то на томе.

Реченице попут "Знам да си љут, али ја мислим..." су погрешне. Баталите то "али". Довољно је да признате његову емоцију.

Кад постављате питања, научите своје дете да именује и опише оно што доживљава како би научило начин на који може да вам каже проблем, уместо да користи непристојно понашање или даје подругљиве коментаре како би изнело поенту.

Деца могу побољшати своју емоционалну регулацију учењем комуникацијских вештина​.

Ако користе бес да избегну болне емоције као што су осец́ај неуспеха, ниско самопоштовање, усамљеност или анксиозност, све то можете сазнати само уколико поставите право питање, на нежан начин.

Научите да слушате њихове потребе уместо да их директно одбацујете. Помозите свом детету да развије безбедну приврженост тако што ц́ете бити родитељ који је присутан.

Сигурна и привржена деца су боља у регулисању негативних емоција​ и генерално имају боље резултате у животу.

3. Похвалите доброту

Један од најбољих начина да мотивишете добро понашање и смањите проблеме је да похвалите децу кад су добра.

Наградите њихове напоре користец́и позитивно поткрепљење. Позитивно појачање, кад се уради како треба, је веома моц́но дисциплинско средство које може помоц́и да се заустави лоше понашање код деце.

Обратите пажњу и током дана ц́ете нац́и много прилика да свом детету дате похвалу.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas