Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
родитељство

Спречите ЛАЖИ ДЕТЕТА: Шта да радите кад вам говоре неистину?

Иако су лажи детета обично безазлене, уколико родитељи не реагују на њих, могу прећи у навику.

1615901184_Depositphotos_271445442_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Лажи малишана могу бити и врло безазлене, а почињу да се јављају око треће године. Бројни су разлози, од тражења пажње, жеље за постизањем одређеног циља, па до жеље за импресионирање других како би се показали јачима или бољима...

Прочитајте још: Шта може да се ДОГОДИ након што се беба ВАКЦИНИШЕ: Ово су непријатни ефекти, али НЕ ПАНИЧИТЕ

Не треба занемарити ни чињеницу да деца у раном детињству упијају све око себе попут сунђера, па тако и родитељске лажи. Ако дете чује да је родитељ у његовој близини рекао нешто што није истина, макар то говорио другим људима, те се на први поглед чини да то нема везе са самим дететом, деца ће то приметити и постепено такво понашање пригрлити као исправно, прихватљиво и пожељно.

Дете закључује да је у реду лагати, јер то види као нешто нормално.

Како поступити када деца лажу?
Да би се то избегло, потребно је реаговати на лажи одмах након што се уоче. Једино ће тако дете знати да је разговор који ће уследити последица лажи, а не нечег другога. Тако ће моћи повезати своје понашање с посљедицом.

Такође, пракса је показала да злостављена, па чак и занемарена деца најчешће лажу, иако није правило. Тим лажима стварају свој свет у којем су вољени и заштићени, за разлику од оног стварног.

Лагање се често примећује и код деце која имају ниско самопоуздање, па мисле да су њихови пријатељи у свему бољи, да имају боље и лепше играчке, одећу.. Зато ће они често измислити да код куће имају одређену играчку, да су били на путовањима која се заправо нису догодила, да су им родитељи по занимању нешто друго него што заиста јесу..

Малишани могу почети да верују како је изговорена лаж заправо истина, а то за собом може повући бројне касније проблеме.

Прочитајте још: Ако не желите да се разведете, ово су идеалне године за склапање брака

Поставите јасна правила и искрено разговарајте о томе шта је лаж

Да би дете уопште знало шта је лаж и зашто она није пожељна, мора бити упознато с развојем социјалних вештина. Причање истине једна је од њих, а дете ће то савладати једино учењем о томе шта је то и зашто се не сме лагати.

На конкретном примеру му можете објаснити шта је то лаж, али и појаснити како се други осећају када им неко лаже. Можете се дотаћи и тзв. „ја порука“ па детету ставити до знања како се ви осећате када оно лаже.

Похвалите искреност
Када дете питате зашто је лагало о одређеној теми и оно вам искрено одговори, похвалите га. Тако ће видети да је причање истине позитивно, а то се може добро одразити и на све аспекте његовог каснијег живота.Научиће да је истина неопходна у овом свету  и ако буде једног дана у проблему и доживи неугодну ситуацију попут узнемиравања, знаће да се ни о томе не сме лагати.
Појасните му и да лагање са собом вуче последице.

Ако вам дете током разговора каже да и ви лажете, па вам наведе и конкретну ситуацију, немојте тврдити да то није истина. Признајте грешку, појасните детету зашто сте то урадили и реците да се више неће поновити. Једино тако ће поново стећи поверење у вас и гледати вас као узора. Немојте га плашити оштрим казнама, али даје до знања да може остати без омиљених играчака или гледања анимираних филмова. 

Читајте им приче о тој тематици

У појашњавању тога шта је то лаж и зашто се она сматра лошом, значајно вам могу помоћи терапеутске и проблемске сликовнице о тој теми. Деци се врло лако поистоветити с неким ликом у сликовници или дечјој књизи јер су му слични, јер се слично осећају.

И зато су терапеутске и проблемске приче, приче које знају пут. Знају пут до њихових осећања, размишљања, ситуација, проблема. Уз њихову помоћ дете препознаје ситуацију у којој се и само налази. Али, када оно примети да су ликови успешно разрешили конфликте који су имали сами са собом или с другима, осетиће олакшање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas