Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Савет педијатра: Када беба сме да се купа у мору?

Сезона годишњих одмора је почела, а многи ће баш ове године први пут отићи са својом бебом на море. Ако сте и ви у тој групи, занимаће вас да чујете шта о купање бебе у мору кажу стручњаци.

1717486572_shutterstock_100014767.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Америчка академија за педијатрију нема званичну препоруку до када тачно бебе не би требало да се купају у морима, океанима, језерима, рекама, али већина педијатара предлаже да сачекате око шест месеци или барем док беба може сама да држи главицу, што је око четири, пет месеци.

Када је беба у том смислу спремна за купање у мору, бирајте веома плитку воду, мирну и чисту, а идеално је и да будете на плажи која има спасиоце, пише бабyцентер.цом.

Ево и неколико савета који се тичу безбедности, а које би требалода поштујете када сте у води са бебом:

  • Увек држите бебу када сте у води и будите у води која је довољно плитка да увек можете стабилно да згазите ногом на дно.
  • Када је беба у води, држите јој увек главицу изнад воде, како је не би прогутала. Уколико прогута превише воде, може доћи до инфекције, а ако је у питању веома мала беба, то може да доведе до дисбаланса електролита, повраћања и дијареје.
  • Практикујте "надзор на додир", односно, не удаљавајте се од детета више од дужине своје руке када је у близини вода.
  • Уколико има брзих или подводних струка, не дозвољавајте детету да буде у близини воде и не улазите у воду с бебом у наручју.
  • Мале бебе су у већем ризику од инфекције услед гутања морске воде јер је њихов имуни систем недовољно зрео да би се одбранио од бактерија које могу да се нађу у води. Најчешће се ове инфекције манифестују дијарејом, болом у уху, осипом на кожи, кашљем, зачепљењем носа, болом у очима.
  • Уколико посумњате да беба има инфекцију, потражите савет лекара, немојте да је лечите на своју руку.

Иначе, веома мале бебе не могу добро ни да регулишу своју телесну температуру, што је још један од разлога зашто се не препоручује да их купате у мору пре шест месеци старости. Чак и када је топла вода, новорођенчад не могу да одрже телесну температуру, зато је најбоље да сачекате да мало порасту.

Изложеност сунцу је још један од фактора који треба да узмете у обзир када процењујете да ли је беба спремна за купање у мору. Важно је да детету намажете одговарајућу крему са заштитним фактором, да увек носи шеширић са широким ободом, а пожељно је и наочаре како бисте заштитили бебине осетљиве очи.

Такође, треба да будете веома опрезни и да обратите пажњу на прве знаке прегревања: хладна, влажна кожа; вртоглавица; грчеви у ногама или стомаку.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas