Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИГРА

Стимулација може побољшати развој интелигенције код вашег детета

Интелектуални развој детета тече до дванаесте године и пролази кроз различите фазе

1609268222_igra-1.jpg
Фото: депоситпхотос
Oglas

Развој сензорних и моторних способности завршава се раније. При крају друге године, дете је већ овладало већином потребних моторних вештина.

Прочитајте још: Трендови које ће родитељи следити у 2021. години

Адекватна стимулација може побољшати развој интелигенције код вашег детета. За развој детета важније је време проведено с децом од економског статуса. Научници су утврдили да су љубав, брига и истинско занимање родитеља за дете, свакодневно бављење дететом, далеко важнији од образовања родитеља, професије, богатства или бројности породице.

Фото: деспоситос

Игре меморије одличне су за развој способности перцепције и концентрације. Поред тога, ту су и друштвене игре. Око треће године деца су спремна за играње игара по унапред утврђеним правилима. Најједноставније су оне које подразумевају увежбавање бројања, као што је нпр. "Не љути се човече". За икс-окс игру није потребно чекати да дете зна да пише и да је игра на папиру. Довољно је нацртати таблу и припремити две групе идентичних предмета и игра може да почне. Напредовање у овој игри подразумева размишљање унапред и прављење "стратегије", чиме се успешно "загревају мале сиве ћелије".

Све врсте слагалица су одлична средства за развој опажања, меморије, уочавање односа део-целина. Цртање је значајно за развој креативности. Цртање подстиче машту. Кроз цртеже се може много тога сазнати о емоцијама детета. Цртање такође може подстаћи и интелектуални развој.

За бебе препоручујемо шарене веће играчке које су мекане. Купите играчке разних боја и ставите их тако да их дете види. Пуштајте лепу музику уз коју ће малишан да се опусти и смири, и дозволите беби да се игра с водом док је купате. Физиолози сматрају да вежбе с бебиним прстићима треба почети од најранијег детињства. Благо миловање, масирање и разгибавање прстића можете да радите већ са шестомесечном бебом. Веома добре вежбе микромоторике и говора су старе разбрајалице.

Прочитајте још: Како да родитељи препознају да је дете насилно према вршњацима: Пратите ово понашање!

Физичка активност је врло битна код деце, као и што више времена проведеног у природи. Дете ће бити здраво и отпорно на болести. Трчање, прескакање, додавање лопте - активности су које стимулишу рад ока (акомодацију) и тиме превентивно делују на неке од поремећаја учења. Најобичније додавање лопте од сунђера, прикладне и за дневну собу, развија акомодацију, координацију покрета, хватање прстима.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas