Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
здравље деце

ТОП 10 здравих навика за правилно одрастање вашег детета: Уколико сте у могућности, набавите им љубимца

Деца су "упијачи" свега и због тога треба их од малих ногу учити здравим навикама.

1647250801_little-girl-g713806056_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

 Сви родитељи за своју децу желе најбоље, али врло често греше у приступу едуковања и васпитања деце, не схватајучи да је углавном сопствени пример најбоља лекција за дете. 

Будите модел понашања свом детету 

Као родитељ, на своју децу преносите више од гена. Деца такође преузимају ваше навике - и добре и лоше. Све што радите, ваше дете упија и опонаша вас. Те са увођењем здравих навика за своје дете морате прво кренути од себе и дати свом детету пример како треба да се понаша и шта да ради. 

Храна треба бити разноврсна и шарена

Направите једење хране различитих боја забавно! Поред тога што јако лепо изгледа, има и здравствене предности. Помозите својој деци да разумеју нутритивну вредност укључивања шарене хране у њихову редовну исхрану.

Требало би да се потрудите да у своју исхрану укључите низ воћа и поврћа различитих нијанси. Нека се боје крећу од црвене, плаве и наранџасте до жуте, зелене и беле. Нека деца навикну на шаренолике оброке које су врло здрави, не само лепи на поглед. Учите их да слаткиши и грицкалице нису здрави и немојте их ни ви конзумирати, како би опет вашим примером показали шта је исправно, а шта не. 

Уколико сте у могућности набавите кућног љубимца 

Имати кућног љубимца као пратиоца даје детету место за утеху и може му помоћи да се ухвати у коштац са неким од вредних животних лекција. Такође их подстиче да стекну способност самоумиривања, науче да се опусте током стресних ситуација и носе са својим емоцијама на продуктиван, ненасилан начин. Доказано је да љубимци утичу умирујуће на децу и помажу им при развоју емотивног дела личности. 

 

Изаберите физичке активности које вам пријају

Ослушкујте склоности вашег детета и зашта је талентовано, а онда подстичите тај део њихове личности. Не воли свако дете спорт, можда су ту и други таленти у питању које треба испољити. Али физицка активност је врло битна за физицко и ментално здравље деце, те и шетња по парку је сасвим довољна. Исто покажите својим примером деци, ако сте ви активни, деца ће вас опонашати и покушати да вас прате. 

Изложите ваше дете разним спортским активностима као што су  пливање, стрељаштво, гимнастика, фудбал, тенис, итд.  Они ће сигурно пронаћи нешто у чему уживају.

Такође, истерајте им креативност напоље! Да ли су талентовани за цртање, писање, шарање, слагање пуззли или било шта што може да их окупира и развија мождане вијуге!

 

Природа: Врло је важно сјединити дете са природом и едуковати их константно

Одлазак у природу, прави је лек за децу. Причајте деци о различитим врстама биљака, дрвећа, печурака, цвећу које нађете на путу. Уколико имате село, одлазите викендима са децом на село, показујте им баште, како се сади цвеће, неке лаке активности који ће заокупирати децу, а научити их врло важним животним лекцијама које остају за цео живот у глави. Када израсте цвет, биће срећни својим малим доприносом и видеће својих руку дело. Нека ваше дете не буде једно од оних која не знају како изгледају домаће животиње на селу, већ нека њихово знање буде свестрано што се тиче познавања природе. Направите дневне изазове за децу, нека наберу што више различитог цвећа, а онда направите хербаријум са учењем назива сваког цвета појединачно. 

 

Не будите на каучу

Скините децу и себе са софе и изађите на врата. Клиника Маио извештава да су деца која гледају телевизију више од сат или два дневно изложена већем ризику од бројних здравствених проблема, укључујући:

  • нарушен успех у школи
  • потешкоће у понашању, укључујући емоционалне и социјалне проблеме и поремећаје пажње
  • гојазност или прекомерна тежина
  • неправилан сан, укључујући потешкоће са успављивањем и одупирањем одласку на спавање
  • мање времена за игру

 

Читајте сваки дан


Развијање јаких вештина читања је суштинска компонента успеха вашег детета у школи сада, а на послу касније у животу. Према Кливлендској клиници, читање помаже у изградњи дететовог самопоштовања, односа са родитељима и другима и успеха у каснијем животу. Препоручује се да читање постане део дететове рутине за игру и одлазак на спавање. Бирајте књиге које ваша деца воле тако да читање виде као посластицу, а не као задатак. Почните са шареним енциклопедијама које су пуне интересантних и интригирајућих чињеница које ће детету бити интересантне. Можете им такође задати неки изазов - да нађу нешто у одређеној књизи и наградити их за то. Идеја је стварно доста, када су деца у питању и њихова мотивација и заинтересованост за нешто. 

Ако седите и гледате у телефон, будите сигурни да ће ваше дете тражити то исто. 

Фото: Пиксабеј

Пијте воду, а не сокове и газирана пића 

Вода је здрава, остала пића нису. Чак и ако ваша деца не разумеју све разлоге зашто је превише шећера лоше за њих, можете им помоћи да разумеју основе. Ово ћете најлакше остварити, што у кући нећете имати ништа друго од понуде и што ћете сталном конзумацијом воде и едукације зашто је битно пити доста течности подстаћи да ваше дете ради то исто. Чајеви такође долазе у обзир. 

 

Практикујте да за породичне вечере и ручкове сви чланови буду присутни 

Према Универзитету Флорида, истраживање је показало да дељење породичног оброка значи да:

  • породичне везе јачају
  • деца су боље прилагођена
  • сви једу хранљивије оброке
  • мање је вероватно да ће деца бити гојазна или гојазна
  • деца имају мање шансе да злоупотребљавају дрогу или алкохол

 

Фото: Пиксабеј

Деца треба што више да се социјализују и да имају пријатеље. 

Пријатељства су веома важна за здрав развој деце школског узраста. Играње са пријатељима учи децу вредним друштвеним вештинама као што су комуникација, сарадња и решавање проблема. Имати пријатеље такође може утицати на њихов успех у школи. Охрабрите своју децу да развију различита пријатељства и да се често играју са пријатељима. То ће им поставити животне вештине које ће моћи да користе годинама које долазе.

 

Будите позитивни пред децом 

Деци је лако да се обесхрабре када ствари не иду како треба. Помозите им да науче отпорност када доживе проблеме тако што ћете им показати колико је важно да остану позитивни. Деца, као и одрасли, могу имати користи од позитивног размишљања и добрих односа. Помозите својој деци да развију здраво самопоуздање и позитиван начин размишљања тако што ћете их научити да су љупки, способни и јединствени, без обзира на изазове са којима се сусрећу. Уколико сте нервозни или негативни, знајте да ту енергију можете пренети на децу, те се трудите да пред њима будете позитивни. 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas