Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
жене

Труднице, брините се о себи: Важни савети за будуће маме

Да, трудноћа дефинитивно јесте друго стање и са собом носи небројено промена и питања. Издвајамо десет важних корака да олакшате себи трудноћу.

1610528534_woman-5857743_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Трудноћа је сасвим сигурно један од најстреснијих, а истовремено и најлепших тренутака у животу сваке жене. Труднице (поготово ако су веома младе) често немају искуства са трудничким стварима, рутинама, навикама и нези, па се некада нађу у ћорсокаку и лоше се осећају. Када су навике у питању, треба их прилагодити беби, па крећемо од свакодневне потребе, а то је храна.

Прочитајте још: Невероватан потез полицајца: Дошао је на интервенцију због крађе, а онда се догодио неочекивани обрт (ВИДЕО)

Здрава исхрана

Вежбајте ако можете
Уколико се осећате добро, немате никакве компликације и ако вам је лекар рекао да можете да се крећете и да вежбате - само напред. Вежбање ће повећати вашу енергију и помоћи вам да боље спавате. Када се ви осећате добро, и вашој бебици је лепо.

Здрава исхарана је заиста најбољи начин да својој беби пружите све што јој је потребно да се развије. Ипак некада је тешко јести само здраво, а да не дамо себи одушка и поједемо нешто 'лоше'. Ипак, будите обазриви са храном.

Узимање пренаталних витамина

Ови суплементи омогућавају да беби пружите прегршт корисних витамина и минерала. На пример, фолна киселина је корисна за развијање можданих функција, а витамин Д је добар за смањење ризика од компликација у трудноћи.

Удахните дубоко

Било да вам је ово прва или четврта беба, трудноћа сама по себи је веома стресна. У овом периоду ваше тело пролази кроз бројне промене, хормони се мењају и ваша размишљања су другачија. Уз помоћ јоге и медистације ћете се опустити, научити правилно да дишете и да контролишете страхове и анксиозност.

 Приликом сваке посете реците лекару уколико имате неки проблем и питајте га све што вас занима.

Прочитајте још: Проговоре касније, али се до тада слатко ИСПРИЧАЈУ

Фото: Депосит

Посаветујте се са лекаром или бабицом

Правилна пренатална нега ће вам помоћи да имате здраву трудноћу и порођај. Први сусрет са бабицом и доктором ћете имати, највероватније, у осмој недељи, а након тога једном месечно. Како трудноћа буде одмицала све чешће ћете посећивати лекара. У деветом месецу ћете код лекара (вероватно) ићи једном недељно. Приликом сваке посете реците лекару уколико имате неки проблем и питајте га све што вас занима. Било да је везано за исхрану, вежбање, компликације, одржавање трудноће, неге, било шта - слободно питајте.

Елиминишите токсине
Није могуће баш све токсине из околине елиминисати, али трудите се да учините све што је у вашој моћи да их зауставите и избегнете. Трудите се да избегавате цигарете, као и просторије које су задимљене и загушљиве. Избегавајте алкохол, суплементе за сагоревање килограма, дроге и недозвољене лекове. О сваком леку се пре свега консултујте са лекаром. Смањите кофеин. Трудите се да купујете органску, а не прскану храну.

Питајте за помоћ

Свака мама је суперхерој. Зато, уместо да се осећате као да све морате сами, потражите помоћ. Замолите пријатеља да обави посао уместо вас, замолите партнера да припреми оброк, позовите породицу да вам причува дете. Сви ће се одазвати вашем позиву за помоћ, будите сигурни. Све што треба да урадите јесте да им кажете како.

О сваком леку се пре свега консултујте са лекаром.

Одморите се

Одмарање у трудноћи је изузетно важно. Недостатак сна може довести до анксиозности и депресије, гестацијског дијабетеса, високог крвног притиска и других здравствених проблема. Зато, скувајте чај, пустите омиљену серију и одморите.

Прочитајте још: Како је син поклоном расплакао оца: Видео обилази свет (ВИДЕО)

Будите храбри

И то је тешко. С обзиром на то да труднице море многи проблеми од јутарњих мучнина, брига за побачај, до константног умора у првом триместру трудноће.Трудноћа није само физички захтевна, већ може бити и емоционално исцрпљујућа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas