· · Komentari: 0
žene

Trudnice, brinite se o sebi: Važni saveti za buduće mame

Da, trudnoća definitivno jeste drugo stanje i sa sobom nosi nebrojeno promena i pitanja. Izdvajamo deset važnih koraka da olakšate sebi trudnoću.

1610528534_woman-5857743_1280.jpg
Foto: Pixabay

Trudnoća je sasvim sigurno jedan od najstresnijih, a istovremeno i najlepših trenutaka u životu svake žene. Trudnice (pogotovo ako su veoma mlade) često nemaju iskustva sa trudničkim stvarima, rutinama, navikama i nezi, pa se nekada nađu u ćorsokaku i loše se osećaju. Kada su navike u pitanju, treba ih prilagoditi bebi, pa krećemo od svakodnevne potrebe, a to je hrana.

Pročitajte još: Neverovatan potez policajca: Došao je na intervenciju zbog krađe, a onda se dogodio neočekivani obrt (VIDEO)

Zdrava ishrana

Vežbajte ako možete
Ukoliko se osećate dobro, nemate nikakve komplikacije i ako vam je lekar rekao da možete da se krećete i da vežbate - samo napred. Vežbanje će povećati vašu energiju i pomoći vam da bolje spavate. Kada se vi osećate dobro, i vašoj bebici je lepo.

Zdrava isharana je zaista najbolji način da svojoj bebi pružite sve što joj je potrebno da se razvije. Ipak nekada je teško jesti samo zdravo, a da ne damo sebi oduška i pojedemo nešto 'loše'. Ipak, budite obazrivi sa hranom.

Uzimanje prenatalnih vitamina

Ovi suplementi omogućavaju da bebi pružite pregršt korisnih vitamina i minerala. Na primer, folna kiselina je korisna za razvijanje moždanih funkcija, a vitamin D je dobar za smanjenje rizika od komplikacija u trudnoći.

Udahnite duboko

Bilo da vam je ovo prva ili četvrta beba, trudnoća sama po sebi je veoma stresna. U ovom periodu vaše telo prolazi kroz brojne promene, hormoni se menjaju i vaša razmišljanja su drugačija. Uz pomoć joge i medistacije ćete se opustiti, naučiti pravilno da dišete i da kontrolišete strahove i anksioznost.

 Prilikom svake posete recite lekaru ukoliko imate neki problem i pitajte ga sve što vas zanima.

Pročitajte još: Progovore kasnije, ali se do tada slatko ISPRIČAJU

Foto: Deposit

Posavetujte se sa lekarom ili babicom

Pravilna prenatalna nega će vam pomoći da imate zdravu trudnoću i porođaj. Prvi susret sa babicom i doktorom ćete imati, najverovatnije, u osmoj nedelji, a nakon toga jednom mesečno. Kako trudnoća bude odmicala sve češće ćete posećivati lekara. U devetom mesecu ćete kod lekara (verovatno) ići jednom nedeljno. Prilikom svake posete recite lekaru ukoliko imate neki problem i pitajte ga sve što vas zanima. Bilo da je vezano za ishranu, vežbanje, komplikacije, održavanje trudnoće, nege, bilo šta - slobodno pitajte.

Eliminišite toksine
Nije moguće baš sve toksine iz okoline eliminisati, ali trudite se da učinite sve što je u vašoj moći da ih zaustavite i izbegnete. Trudite se da izbegavate cigarete, kao i prostorije koje su zadimljene i zagušljive. Izbegavajte alkohol, suplemente za sagorevanje kilograma, droge i nedozvoljene lekove. O svakom leku se pre svega konsultujte sa lekarom. Smanjite kofein. Trudite se da kupujete organsku, a ne prskanu hranu.

Pitajte za pomoć

Svaka mama je superheroj. Zato, umesto da se osećate kao da sve morate sami, potražite pomoć. Zamolite prijatelja da obavi posao umesto vas, zamolite partnera da pripremi obrok, pozovite porodicu da vam pričuva dete. Svi će se odazvati vašem pozivu za pomoć, budite sigurni. Sve što treba da uradite jeste da im kažete kako.

O svakom leku se pre svega konsultujte sa lekarom.

Odmorite se

Odmaranje u trudnoći je izuzetno važno. Nedostatak sna može dovesti do anksioznosti i depresije, gestacijskog dijabetesa, visokog krvnog pritiska i drugih zdravstvenih problema. Zato, skuvajte čaj, pustite omiljenu seriju i odmorite.

Pročitajte još: Kako je sin poklonom rasplakao oca: Video obilazi svet (VIDEO)

Budite hrabri

I to je teško. S obzirom na to da trudnice more mnogi problemi od jutarnjih mučnina, briga za pobačaj, do konstantnog umora u prvom trimestru trudnoće.Trudnoća nije samo fizički zahtevna, već može biti i emocionalno iscrpljujuća.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.