· · Коментари: 0
решење

Уколико се дете овако понаша зависно је од екрана: Препознајте проблем на време

Стручњаци све чешће упозоравају на претерану употребу савремених технолошких уређаја. Али како прпеознати зависност од мобилног телефона, таблета или рачунара код деце и када је време за узбуну?

1661191481_boy-g5ac2f5336_1280.jpg
Фото: пиxабаy

Када приметите да га више не интересују друге активности и да радије бира да гледа у телефон и таблет, тренутак је да реагујете.

Ако ваше дете има потребу да користи телефон или неки други уређај да би се орасположило и осећало боље, то значи да се код њега развија зависност од технолошких уређаја. Уколико уочите да кришом користи телефон, нарочито када мислите да спава или да ради домаћи задатак, то такође може указати на нездраву употребу екрана.

Прочитајте још: Како да дете најбрже научи да говори? Родитељи праве једну грешку

Ипак, нарушавање односа са другим људима води у екстремније понашање. Рецимо, ако на већим окупљањима, дружењима са породицом или другарима, уместо да се укључи у интеракцију са осталима, радије бира телефон, то немојте игнорисати као и уколико приметите да почиње да се повлачи у себе.

Вашем детету ћете помоћи и спречити развој зависности ако му ограничите време на телефону или таблету. Без обзира на године, поставите му одређемне лимите и одредите колико сме да проведе пред екранима. Направите план када се користе, а када је у току дана забрањена њихова употреба.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.