Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Заборављено СЛОВЕНСКО име које има прелепо значење: Некада је било јако популарно на простору бивше Југославије

Симболизује јунаштво, победу и успех

1700745290_Foto-Shutterstock-zensko-ime.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Једно од најлепших и најпознатијих женских имена у Србији данас се врло ретко даје новорођеним бебама.

Име Славица је словенског порекла и има корен у речи „слава“, а симболизује јунаштво, победе и успехе, као и храброст, снагу и упорност.

Етимолози помињу и теорију да је име Славица настало од птице славуј, па у пренесеном значењу ово име осликава особу која прелепо пева и која ће, верује се, све очарати својим гласом.

Такође, постоји и теза да је име Славица настало од мушког имена Славен чије је значење праотац свих Словена.

У словенској митологији, Славица је богиња љубави, плодности и среће. Зато је од давнина ово име било омиљено, а врхунац популарности у Србији доживело је између педесетих и шездесетих година.

Сматра се да су девојчице које носе име Славица веселе и раздрагане, да ће у животу постићи велике успехе и прославити се, као и да ће бити хваљене и поштоване због својих заслуга и врлина.

Најчешћи надимци који су пратили име Славица су Цаца, Цале и Цаки.

Женско лично име Славица, према подацима статистичких завода земаља у региону, а за 2016. и за 2017. календарску годину, није се нашло на листама међу сто најпопуларнијих личних имена ни у Републици Србији, као ни у Републици Српској; Хрватској или у Босни и Херцеговини.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas