Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДЕЦА

Зашто ДЕЦА лажу? Психолози објашњавају зашто малишани прибегавају НЕИСТИНАМА

Деца се врло често не слажу са родитељима, а то је највише изражено у пубертету и тим критичним годинама за свако дете, када мисле да их нико не разуме и не подржава. Бројне студије кажу да све потиче из раног детињства, па тако и "таленат" за лагање

1649161290_family-3602245_1280.jpg
Пхото:Пиxабаy
Oglas

Родитељи, наравно, играју велику и најважнију улогу у одрастању детета и у формирању његовог карактера. Често нисмо ни свесни да деца прихватају модел понашања који имају пред собом.

Немојте им давати лажна обећања, јер она то памте и усвајају као прави систем по ком треба да раде. На пример, "добићеш играчку ако поједеш све из тањира" је одличан услов да га научите да треба све да поједе, али најгора могућа метода васпитавања уколико га изиграте и не купите обећану играчку као награду. 

 Када је тај преломни тренутак кад почну да нас лажу и која деца имају веће предиспозиције да израсту у лажове?

Пхото:Пиxабаy

Став психолога је да строги родитељи често изазивају контраефекат и стварају лажове од своје деце. Њихов систем забрањивања се показао као прилично лош. Деца која се боје да кажу истину и прибегавају лагању, имају велике шансе да временом постану све бољи лажови и да им то постане пракса у животу кад год треба избећи нешто лоше или уклонити кривицу са себе.

У одређеном периоду је карактеристично за децу да лажу, али то су углавном немогуће ствари и временом, како сазревају, то пролази. Уколико ваше дете упорно лаже, чак и за неке озбиљније ствари, проблем може да буде нешто у породичној свакодневици што га на то подстиче.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Родитељство је јако комплексно. Ваш третман строгоће и кажњавања га је научио да ћете ви бити срећнији и задовољнији уколико чујете оно што желите, а он ће истовремено избећи казну. Бежање од реалности направиће правог малог, увежбаног лажова ком ће то постати свакодневница и нормална појава.

Морате мало попустити и покушати да остварите пријатељски однос са дететом, тако да се ипак зна ко је родитељ, али и да има осећај да вам увек све може рећи. И запамтите, мала деца су велики психолози!

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas