Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РАСПУСТ

Ускоро следи ШОК: Савет психолога ВЕСНЕ како да се дете не шокира поласком у ШКОЛУ

Без обзира на то да ли ће се вратити у школске клупе или наставити да се образују онлајн, препорука стручњака је да се током распуста друже са књигом.

1610189361_knjigedepo.png
Oglas

Ове године, зимски распуст је трајао дуже него иначе, па су школарци имали више времена да се одморе, наспавају, играју, гледају филмове или, како то тинејџери воле да кажу, “блеје”. Али то не значи да би требало сасвим да се опусте, бар не ове, последње недеље уочи повратка настави.

Прочитајте још: Ово су разлози због којих мањак сна код тинејџера лоше утиче на мозак

Весна Петровић, психолог и психотерапеут сматра да би на радне навике, због ванредног стања прилично пољуљане код већине ђака, морали да мислимо већ сада, а не када почне ново полугодиште.

- Саветујем родитељима да млађим ученицима сваког дана задају неки мини-задатак из једног предмета, како не би заборавили градиво из првог полугодишта. Обавезно проверите како су их урадили и помозите им ако видите да су погрешили или да негде “запињу”.

Лектира за тинејџера: Без казни и условљавања
За старију децу је добро да прочитају лектиру или неку књигу по избору, али и да пораде на предмету из ког су били најтањи у протеклом периоду. Подстакните их да томе приступе без отпора, тако што им нећете ускратити време за одлазак напоље или играње игрица, већ се договорите да слободне активности упражњавају после завршених обавеза.

Чак и ђаци који су бриљирали у првом полугодишту неће бити на губитку ако бар дан пре почетка наставе утроше на преслишавање савладаног градива, прелиставање свезака или читање књиге која може и не мора да буде обавезна литература.

Прочитајте још: Научници су утврдили, а постоји и добар разлог што је ранији одлазак на спавање здравији

И најмањи ментални напор током распуста добар је за одржавање умне “кондиције” школараца, па тако неће бити у шоку када опет крене сезона контролних радова и тестова.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas