· · Коментари: 0
деца

Због чега бебе "бљуцкају" након оброка?

Стручан назив за бљуцкање хране након оброка је регургитација.

1645449902_baby-ga5cbb5eaf_1280.jpg
Фото: пиxабаy

Регургитација или бљуцкање је избацивање млека, друге хране или пљувачке после оброка. Напор не прати ово стање и у највећем броју случајева количина хране која се врати буде мала, течне конзистенције или може бити и усирен садржај. Разлози за регургитацију могу бити различити.

Бебе бљуцкају онда када се преједу, у случају играња након оброка, када подригују. Кључни разлог за бљуцкање је недовољно развијен систем органа за варење, тачније мишић који спаја желудац и једњак, који у физиолошким условима и код одраслих људи добро затвара. Код деце због неразвијености система, мишић не затвара добро, и то је један од главних разлога враћања хране.

Прочитајте још: Стање је алармантно! ДЕЦИ је угрожен РАЗВОЈ јер проводе дневно више од 8 сати на мобилним телефонима

Ако беба бљуцка два или више пута дневно, три или више недеља, али нема других симптома попут нагона за повраћање, повраћања, губитка тежине или проблема са храњењем, верује се да беба пати од регургитације.

Фото: пинтерест

Наравно, свако дете је посебно тако да сваком детету посебно и приступамо.

Бљуцкање је карактеристично за прве месеце живота, и најчешће у периоду док беба једе течну храну. То би било до неког 4 или 6 месеца у зависности од тога када се беби уводи чврста храна. Чврста храна се теже враћа из желуца у једњак, па на уста, док је свакако течном садржају лакше да прође тај пут. Међутим, постоје деца код којих се бљуцкање наставља и касније у нешто мањој мери.

Која је разлика између рефлуса и регургитације?

РЕФЛУКС – се јавља када се млеко или храна врате у једњак из желуца. То се назива “тихи рефлукс” и може бити проблема да се примети јер заправо не видимо како се избацује садржај желуца на уста.

РЕГУРГИТАЦИЈА (КЛАСИЧНО БЉУЦКАЊЕ) – долази до повраћања усиреног млека, а јавља се када млеко или храна путују из желуца кроз једњак, па све до уста, често право на Ваше раме.

Када се најчешће дешава регургитација код беба :

- Систем за варење је још у фази развоја о чему је било речи

- Превремено рођење бебе чешће бљуцкају

Разлог томе је тај што је систем органа за варење код превремено рођених беба додатно незрелији него код деце рођене у термину, и потребно је време наравно за његово сазревање.

- Када леже на равној подлози, односно тада је тело постављено у потпуно хоризонтани положај, где је заправо садржају додатно омогућено да се врати у једњак па на уста.

Прочитајте још: Плач, говор, испољавање емоција: Које су главне разлике између МУШКИХ и ЖЕНСКИХ беба?

Из тог разлога саветује се да се душек мало подигне, како би дете лежало рецимо под углом од 45 степени, на тај начин отежавајући храни да се на благо подигнутој подлози теже врати у једњак.

- Храна коју бебе једу углавном је течног садржаја

- Претерана количина млека или хране – при једном оброку такође може изазвати проблем.

Некада бебе мало халапљивије и брже једу, нарочито ако мама има пуно млека. Свакако се то може догодити и ако беба узима храну на флашицу. То је један од разлога због којих морамо проверити отвор на цуцли, ако је сувише велики, беба ће при сваком акту сисања повући велику количину хране, ако је мали, беба ће вући, неће добити адекватну количину хране која јој је потребна, и брзо ће се уморити.

Морамо водити рачуна и код акта дојења, да техника дојења буде адекватна, јер уколико није направљен тзв.вакум може се десити да беба прогута и велику количину ваздуха, што ће касније узроковати подригивање и наставак гасова у цревима.

- Реакција на нешто што млеко садржи

Некада се регургитација може јавити као симптом алергије на протеине крављег млека. Свакако препорука је посетити изабраног педијатра, па дечијег гастроентеролога који ће проценти да ли се ради о ЦМП или не.

Симптоми се обично јављају у раздобљу од три до дванаест месеци. Учесталост симптома се смањује са увођењем чврсте хране.

Бонус видео:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.