· · Коментари: 0
КЊИГЕ

Због Мирјане Белошевић деца трче у библиотеку, а наслове које траже ће вас изненадити

Деца у библиотеци у Руми обожавају библиотекарку Мирјану Белошевић.

1612537510_Depositphotos_163710924_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Да ли и данас, у епохи доминације интернета, постоје мали књигољупци? Читају ли још деца бајке и путују ли измишљеним световима? Како инспирисати генерације рођене у времену друштвених мрежа да се друже и са књигом?

Прочитајте још: Оливера Амиџић: Најтежи посао на свету је васпитати дечака и обавезно поштујте три ПРАВИЛА

Мирјана Белошевић Фото: приватна архива

Мирјана Белошевић, библиотекарка на Дечјем одељењу Градске библиотеке “Атанасије Стојковић” у Руми, каже да је чињеница да најмлађи данас највећи значај придају визуелним садржајима.

Важно је знати интересовања детета.

- Једино правило које поштујем све ове године је љубав према деци и послу. Библиотекар је и мотиватор, а наш задатак је да децу разумемо, проценимо њихове могућности, интересовања и потребе, јер сви долазе са различитим захтевима - каже Мирјана.

Прочитајте још: Остављају бебу у колицима испред продавнице: Ево шта је шведски модел васпитања

Млади су обично стидљиви, њима треба осмех

Библиотекарка не крије да многа деца први пут у библиотеку долазе збуњена, не знају шта желе и шта је примерено њиховом узрасту. Млађи су неретко стидљиви, па је важно укључити машту и отворити их, док је са старијим школарцима потребно стрпљење, јер лако одустају од читања ако им се књига одмах не допадне. И дочекује их и испраћа осмехом, питањем како им се допало штиво и топлином због које ће пожелети да се врате.

Добра атмосфера је најважнија Фото: Депозит

- Свако од нас воли да осети љубазност. Замислимо колико је то тек важно деци. Нека од њих дођу без родитеља, нека су стидљивија, а нека веома мала када први пут посете библиотеку - каже библиотекарка.

Јутјуб помаже да се чита!
Недавно су основци тражили лектиру за коју нисмо имали довољан број примерака. Тада нам је технологија помогла, јер смо приче скенирали и поставили на наш “Јутјуб” канал - каже Мирјана.

Прочитајте још: Дечја МАШТА је бескрајна, а ово је 10 НАЈСМЕШНИЈИХ питања која су постављали одраслима

Све ове године ради на стварању лепог међусобног односа.

Некада су долазили само због лектире, али више не.

- Постојао је период када су деца долазила само када су морала да позајме лектиру. Имала су бојазан да ту владају строга правила. Сада је то прошлост. Изградили смо лепу сарадњу и са образовним установама, па већ предшколци имају своје чланске карте, долазе на радионице, учествују на ликовним и литерарним конкурсима, посећују читалиште - каже библиотекарка.

Прочитајте још: Емотиван видео који је расплакао многе: Син испунио мајци последњу жељу (ВИДЕО)

Шта читају основци?

Мирјана открива да су у њиховој, изузетно опремљеној библиотеци, бајке и даље тражена “роба”, да деца позајмљују књиге о научницима, диносаурусима, митологији, популарној психологији. Воле авантуристичке романе, као и литературу из које уче како да направе фигуре од папира, осмисле рођенданске журке или нацртају портрет.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.