Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли читате књигу пре одласка на спавање? Научници објашњавају зашто то ипак није добра идеја

Многи од нас воле да се увече пред спавање опусте уз добру књигу. Ипак, најновије студије показују да је можда ипак боље читање оставити за неко друго доба дана.

1645801571_book-ga8b11d0c6_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Они објашњавају да читање књиге у кревету може да доведе до несанице, а касније и других поремећаја спавања.

- Уколико сте дуго будни након што легнете у кревет, то ће имати негативан утицај на ваш мозак. Наиме, он онда не зна да ли треба да буде будан или је време за спавање - објашњава доктор Даниел Рифкин.

Стручњак за циркадијални ритам, доктор Давид Кенвеј, слаже се да већину занимљивих активности треба обављати ван кревета, укључујући и читање. То не значи да читање не може бити одличан начин да се опустите и припремите за спавање.

Прочитајте још: Осећате се безвољно и мањка вам енергије? Урадите ових 5 ФЕНГ ШУЈИ потеза и осмех ће вам се вратити на лице

Књиге, посебно оне које нису превише ментално стимулишуће или узнемирујуће, могу да вам помогну и одвоје нас од дневних стресора који могу да нас држе буднима ноћу.

Али идеално би било, каже Рифкин, да их читате ван своје спаваће собе.

– Покушајте да пронађете удобно место за читање. Када се осећате уморно и очи вам постану тешке, тада идите у своју спаваћу собу како би ваш мозак подсвесно повезао то место са сном – саветује.

Поспаност треба да се догоди ван спаваће собе, тако да када одете у кревет и прислоните главу на јастук брже заспите. Како бисте време читања учинили још више опуштајућим, укључите “меко” топло осветљење. Док јарка светла која имају плаву боју у себи, имају тенденцију да шаљу енергични сигнал телу, пригушена, топлија светла су боља за смиривање.

Из тог разлога неки стручњаци препоручују да се у свакој просторији одреди једно светло за дневну употребу и једно за ноћну. Слободно запалите свећу или покрените дифузор, покријте се удобним ћебетом и укључите неку опуштајућу мелодију, било коју нестимулишући активност која ће вам помоћи да ово најважније прелазно раздобље између будности и спавања учините пријатнијим.

Прочитајте још: Направите домаћу ПРИХРАНУ ЗА ЦВЕЋЕ која ће препородити ваше кућне биљке

Издвојите себи ово време за одмор сваке ноћи и оно ће добро доћи вашем сну, а на крају, и вашем менталном здрављу и нивоу стреса. Стручњаци за спавање слажу се да би кревете требало да резервишемо за спавање и ништа друго.

Ако често читате у кревету и немате проблеме са спавањем, само напред. Али ако вас књиге држе будним ноћу, могли бисте читање да “избаците” из спаваће собе и да потражите нови пријатан простор за вашу ноћу рутину опуштања.

БОНУС ВИДЕО

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas