Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЦВЕЋЕ КОЈЕ ПРИВЛАЧИ СРЕЋУ и цвета само ЗИМИ: Ова биљка је СИМБОЛ породичног БЛАГОСТАЊА

Јефтина, прелепа биљка која цвета само зими

1701860433_SRHN.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Најлепше јесење и зимско цвее су хризантеме, које су симбол срее и породичног благостања. Хризантеме су цвее које се код нас носи на гробљима, али широм света, а посебно на истоку, хризантеме симболизују цвет који привлачи срене околности.

Зато се у јесен сади око сваке куе да укуанима донесе само радост и весеље. Аустралијанци би блиском члану породице без оклевања поклонили хризантему у знак захвалности и љубави, а у Америци је овај цвет познати симбол радости.

 

Садња хризантема

Уз овај цвет су могуе различите комбинације боја у башти, управо због широког спектра боја које хризантема нуди. Погодне за разне подлоге, захтевале би само изузетно излагање сунчевој светлости и заштиту од ветра (на шта многи заборављају приликом садње).

 

Када садити хризантеме

Хризантема, како код нас, тако и у иностранству, важи за једно од најлепших јесењих цветова, због чега многи тврде да је хризантеме најбоље садити у мају како би на јесен биле у пуном цвету. Због мноштва боја и разноликости, дизајнери ентеријера препоручују мешање различитих боја хризантема у једном лонцу за шарени ефекат у дому.

Позната је чињеница да хризантеме не треба пресађивати из семена сваке године када желимо да их видимо у нашој башти. Једино на шта треба обратити пажњу приликом куповине прве саднице хризантеме је да нема много изданака са стране, јер ако их има, значи да је биљка стара. Веома су погодне за калемљење и од само једне саднице могу трајати годинама. Важно је да се приликом садње биљка довољно дубоко закопа у земљу и редовно залива.

Познато је да је једини опаснији непријатељ хризантеме ветар, па се саветује да се цвет држи на топлом, затвореном месту и да га често заливате како се биљка не би осушила. Занимљиво је да одрасла биљка може издржати снег. Да би се постигла најбоља плодност овог цвета, саветујемо да сваке године у пролее садите коре цветнице у исту саксију у којој је била до тада, а временом, како се цветови размножавају, повеавате лонац.

 

Брига о хризантемама

Хризантема уопште није посебно захтеван цвет, иако се на први поглед може чинити да јесте, због изузетног сјаја који доприноси вашој башти. Међутим, ако постоји проблем са биљком, ускоро е вам реи о томе: Недовољна влажност ваздуха/претерано влажење листова. Ову појаву ете приметити ако се на листовима појаве браон израслине.

 

Заливање хризантема

Током цветања саветује се заливање цвета сваки дан, док је исхрана у овој фази непотребна. Пожељно је да се цео лонац напуни водом, док е вишак сигурно сам изаи кроз отворе на дну лонца. За најуспешније цветање, величину саксије треба измерити на најмање 21 цм, с обзиром да хризантеме нарасту до 20 цм у висину. У завршним фазама цветања, такође се саветује периодично сушење тла како би се дрво очврсло.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas