Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАМИРНИЦЕ

ЦРВЕНИ или БЕЛИ: Која је главна разлика и која врста КРОМПИРА се сматра здравијом?

Постоји више врста кромпира, али најчешће се употребљавају бели или црвени кромпир.

1642163958_krompir.png
Фото: Пиксабеј
Oglas

Уколико упоредимо удео храњивих састојака и нутритивну вредност, и бели и црвени кромпир су јако слични. Обе врсте кромпира богате су калијумом, витамином Ц, гвожђем,  као и угљеним хидратима који одржавају црева здравима.

Главна разлика између ове две врсте кромпира ипак је удео угљених хидрата. Наиме, просечни бели кромпир садржи 36.5 грама угљених хидрата, а црвени 33.9 грама. Поред тога, бели кромпир има и мало више калорија (159) у односи на црвени (151).

Прочитајте још: Жуманце или беланце: Шта је ЗДРАВИЈЕ, а шта може да изазове ПРОБЛЕМЕ?

Када су у питању калијум и витамин Ц, црвени кромпир има благу предност у односу на бели, будући да садржи готово двоструко више антиоксидативних спојева, зависно од тога колико је пигментиран.

Међутим, начин припреме кромпира много утиче на то колико ће ова намирница остати здрава. Препоручује се печени, као и кувани кромпир наспрам прженог.

 

Укратко, обе врсте имају своје предности, а начин припреме је кључан да би кромпир био добар и здрав за конзумирање.

Црвени кромпир можда има мање калорија и угљених хидрата, али бели односно жути кромпир је бољи извор гвожђа и калцијума.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas