Заборавите на гњецаве комаде и дуго кување.
Нема ништа горе него кад се гладни укућани врте око стола, а кромпир у шерпи и даље тврд. Чекате, боцкате виљушком, а он се на крају или распадне у кашу или остане жив у средини. Ипак, искусније жене које су се у кухињи свега нагледале, одавно не губе време на то. Оне знају један мали фазон који убрзава ствар, а не кошта вас ништа.
Све ће бити готово за трен, а што је најважније – добићете онај прави, старински укус кромпира који се данас често изгуби у предугом кувању.
Трик који скраћује чекање поред шпорета
Када вода прокључа, пре него што убаците кромпир, додајте унутра једну кашику масти (или уља) и прстохват соде бикарбоне. Можда звучи чудно, али то је цела мудрост. Масноћа направи танак слој који задржава топлоту унутар самог кромпира, па се он скува много брже, док сода помаже да омекша равномерно са свих страна.
Ако уз то кромпир пре кувања само на минут ставите под млаз хладне воде, видећете разлику одмах. Неће се распадати, а биће мекан као путер. Такође, овим триком он задржава своју арому и не „напије“ се воде, па је сваки залогај лепши.
Шта још можете да урадите за савршен резултат?
Осим соде и масти, постоји још пар ситница које искусне жене увек раде, а које чине да кромпир буде још бољи:
Со додајте тек на крају: Ако посолите воду одмах на почетку, кромпиру ће требати више времена да омекша.
Најбоље је да со додате кад је већ скоро готов.
Иста величина комада: Можда делује очигледно, али ако исечете кромпир на неједнаке делове, мали ће се распасти док велики још буду тврди. Потрудите се да буду приближно исти.
Врела вода је обавезна: Никада не стављајте кромпир у хладну воду па да чекате да проври. Увек га спуштајте у прокључалу воду – тако одмах креће да се кува и не постаје гњецав.
Сирће за салату: Ако кромпир кувате за салату и желите да остане чврст и да се не распадне ни милиметар, додајте кашичицу сирћета у воду. То ће га „стегнути“ таман колико треба.
Решење које стварно ради посао
Нема потребе да себи компликујете живот и губите живце на обичан прилог. Док се други чуде зашто им кромпир никад не испада како треба, Ви искористите ову мајсторију и завршите све док сте још у налету.
Овај трик је спас за оне дане кад сте у гужви и желите да све буде тип-топ без много муке. Кад видите како се кромпир сија на тањиру и колико је заправо укуснији, биће вам жао што ово нисте знали раније.
Пробајте већ код следећег ручка, биће вам јасно о чему причамо.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО: