Ако имате намирнице које ће се ускоро покварити или једноставно знате да их нећете појести пре него што им истекне рок трајања, замрзивач је идеално место за чување.
Замрзивач ће нам увек помоћи да храна дуже остане свежа и сигурна за конзумацију, и то сви знамо. Ипак, већина људи зна да чак и смрзнута храна долази с напоменом "употребити до" или "најбоље употребити до", па је логично упитати се колико дуго храна заиста остаје свежа у замрзивачу?
Управо то је покушао да сазна један мушкарац који се на друштвеним мрежама пожалио да га мајка наговара да поједе смрзнуту храну којој је рок истекао још прошле године.
На почетку видеа види се како отвара мамин фрижидер након што му је рекла да поједе одређену намирницу. Показао је паковање кромпира на којем је јасно писало да му је рок истекао још 26. фебруара 2023. године. Уз видео је написао: "Људи, моја мама жели да поједем храну којој је рок истекао давно, а она каже да је све у реду јер је смрзнута... Да ли то стварно треба да поједем?".
Ова објава изазвала је велик интерес, а на њу је реаговала и др Дејна Фигур из Лос Анђелеса, која је одлучила да разјасни може ли се уопште јести смрзнута храна којој је истекао рок.
Да ли се смрзнута храна може јести заувек?
"Признајем, и мени је било шокантно кад сам први пут чула, али према подацима америчке Агенције за храну и лекове (ФДА), смрзнуту храну можете чувати заувек. Дословно, бесконачно", рекла је докторкаа у свом видеу на Инстаграму.
Али, иако је микробиолошки сигурна, наглашава да постоји друга "цака". Наиме, квалитет хране се с временом смањује, а за то је заслужан такозвани "фреезер бурн" - појава када се због исушивања и кристалића леда мења укус и текстура хране.
"Дакле, разлог зашто нико не би пожелео да поједе чизбургер стар сто година није сигурност, него чињеница да би укус био грозан", објашњава докторка, а преноси Еxпресс.
Због тога ипак препоручује придржавање општих смерница колико поједине намирнице могу да се чувају у замрзивачу ако желимо да остану и укусне и квалитетне.
Чување у замрзивачу
Према званичним смерницама са странице Фоод Сафетy, смрзнута храна чувана на сталној температури од -18°Ц или нижој, може се чувати неограничено. Међутим, да би задржала свежину и укус, препорука је да се придржавате одређених временских оквира.
На пример, месне прерађевине попут виршли, сланине или кобасица најбоље је искористити у оквиру 1 до 2 месеца. Свеже млевено месо, телеће, свињско, говеђе или јунеће месо може у замрзивачу трајати од 4 до 12 месеци без већег губитка квалитета. Остатке оброка такође можете да замрзнете, али њих је најбоље потрошити у оквиру шест месеци, зависно од врсте јела.
Другим речима, иако је храна технички сигурна и након истека тих препоручених периода, њен укус, мирис и текстура могли би да буду далеко лошији.
Зашто замрзавање чува храну?
Др Фигур додатно појашњава да замрзавање заправо спречава раст микроорганизама, односно бактерија и буђи које узрокују кварење хране.
"Замрзавање зауставља њихов раст, али их не уништава у потпуности. Када се храна одмрзне, микроби поново постају активни. Зато је увек важно темељно термички обрадити одмрзнуту храну", упозорава.
Осим тога, докторка подсећа и на важну разлику између појмова "рок трајања", "најбоље употребити до" и "употребити до". Први се односи на сигурност, док други датуми углавном означавају период када је храна на врхунцу свог квалитета и укуса.
Кромпири из 2023. године?
На крају се поновно осврнула на конкретан пример из видеа - паковање смрзнутих кромпира којима је рок истекао у фебруару 2023. године.
"Искрено, не мислим да је то било тако давно. Ако је храна све време била правилно смрзнута, велика је вероватноћа да је још увек сигурна за јело", закључила је.
Ова расправа отворила је очи многима који су мислили да смрзнуте намирнице морају да се бацају чим прође рок на паковању. Истина је ипак нијансиранија: да, смрзнута храна може трајати јако дуго, али њен квалитет није бесконачан.
(Супер жена)
БОНУС ВИДЕО: