Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ХРАНА СА БАЛКОНА

Како да гајите ЈАГОДЕ МЕСЕЧАРКЕ у висећим саксијама? За КРУПАН И СЛАДАК ПЛОД, испоштујте ОВА четири савета

Осим што изгледају декоративно, у јагодама месечаркама можете уживати до првих мразева

1651996876_strawberry-g94ec69539_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Сталнорађајуће (јагоде месечарке) сорте непрекидно рађају током вегетације и то од средине маја па до појаве првих јесењих мразева. Са вама ћемо поделити све битне информације како бисте уживали у успешном роду.

Садња

Ако садите јагоде у саксијама, треба да између биљака буде најмање 20 цм размака. Када добијете саднице ви их вадите и садите у влажну земљу. Само жиле садница иду у земљу, да биљке не би трулиле. Земљу у саксијама не заливајте, све док је земља влажна.

Прочитајте још: БЕСПЛАТНО ЂУБРИВО за ваше цвеће: Од ОВИХ остатака хране све биљке ће вам РАСТИ КАО ИЗ ВОДЕ

Земљиште или мешавина земље за саксије, морају да буду доброг квалитета и требало би их измешати са компостом.У мешавину можете додати и мало песка. Има и земље која је баш за јагоде - купите је као такву - што је најбоље за ваше биљке.

Покушајте да за садњу јагода изаберете хладан и облачан дан. Превише топлоте или излагања сунцу могу да оштете младе биљке или да зауставе њихов раст. Минимално излагање сунчевој светлости у време садње припремиће биљке за излагање директној сунчевој светлости током сезоне раста.

Фото: Пиксабеј

Биљкама ће бити потребно најмање 6 – 8 сати сунчеве светлости, посебно током сезоне раста. Штавише, 10 сати излагања сунцу биће од користи за развој јаке биљке и бољих плодова. Стога водите рачуна да се биљке налазе на месту где имају довољно сунчеве светлости. Што је више сунчеве светлости, то су плодови укуснији.

У случају висећих саксија, окрећите биљке током дана да би читава биљка примала подједнаке количине сунчеве светлости. 

Прихрана

Јагоде прихрањујете преко листа, заливањем или водотопивим ђубривима. Постоје различите врсте прихрана, које можете да набавите у апотеци.

Прочитајте још: Стручњак за баштованство открива: Постоји ЈЕФТИН начин да спречите умирање биљака - ево у чему је ТАЈНА

За природну прихрану ваших јагода, која ће их штитити од инсеката, искористите следећи рецепт: кашику соде бикарбоне добро помешате са 2 литра воде и тиме прскате биљке на 2 недеље - превентивно.

За најбољи род

Када су јагоде у саксији, пред зиму их покријете најлоном или ставите у помоћну просторију - и понекад заливајте. Скидате суво лишће ако га има, као и лозице. Препорука је да када први пут садите јагоде у саксији скинете први цвет и лозице које биљка избаца у првим месецима да би се биљке добро развиле у саксијама и да би плод био крупан. После тога оставите највише 3 - 4 лозице током целе године - наравно нешто краће, јер оне могу нарасти и до метар дузине. Тако ће биљка израсти здрава и јака, а у будућности ће имати бољи принос.

Заливање

Премда узгајање јагода није ни захтевно ни компликовано постоји један важан фактор који директно утиче на плодоносност – заливање. Земља мора да буде добро заливена али не и претерано. Ако дође до засићења земље водом, корење ће почети да трули. Зато морате да пазите да земља не буде превише влажна након заливања. Посуда са доста отвора за дренажу на дну или висећа саксија су најпогодније за то.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas