Oglas
· · Komentari: 0
HRANA SA BALKONA

Kako da gajite JAGODE MESEČARKE u visećim saksijama? Za KRUPAN I SLADAK PLOD, ispoštujte OVA četiri saveta

Osim što izgledaju dekorativno, u jagodama mesečarkama možete uživati do prvih mrazeva

1651996876_strawberry-g94ec69539_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Stalnorađajuće (jagode mesečarke) sorte neprekidno rađaju tokom vegetacije i to od sredine maja pa do pojave prvih jesenjih mrazeva. Sa vama ćemo podeliti sve bitne informacije kako biste uživali u uspešnom rodu.

Sadnja

Ako sadite jagode u saksijama, treba da između biljaka bude najmanje 20 cm razmaka. Kada dobijete sadnice vi ih vadite i sadite u vlažnu zemlju. Samo žile sadnica idu u zemlju, da biljke ne bi trulile. Zemlju u saksijama ne zalivajte, sve dok je zemlja vlažna.

Pročitajte još: BESPLATNO ĐUBRIVO za vaše cveće: Od OVIH ostataka hrane sve biljke će vam RASTI KAO IZ VODE

Zemljište ili mešavina zemlje za saksije, moraju da budu dobrog kvaliteta i trebalo bi ih izmešati sa kompostom.U mešavinu možete dodati i malo peska. Ima i zemlje koja je baš za jagode - kupite je kao takvu - što je najbolje za vaše biljke.

Pokušajte da za sadnju jagoda izaberete hladan i oblačan dan. Previše toplote ili izlaganja suncu mogu da oštete mlade biljke ili da zaustave njihov rast. Minimalno izlaganje sunčevoj svetlosti u vreme sadnje pripremiće biljke za izlaganje direktnoj sunčevoj svetlosti tokom sezone rasta.

Foto: Piksabej

Biljkama će biti potrebno najmanje 6 – 8 sati sunčeve svetlosti, posebno tokom sezone rasta. Štaviše, 10 sati izlaganja suncu biće od koristi za razvoj jake biljke i boljih plodova. Stoga vodite računa da se biljke nalaze na mestu gde imaju dovoljno sunčeve svetlosti. Što je više sunčeve svetlosti, to su plodovi ukusniji.

U slučaju visećih saksija, okrećite biljke tokom dana da bi čitava biljka primala podjednake količine sunčeve svetlosti. 

Prihrana

Jagode prihranjujete preko lista, zalivanjem ili vodotopivim đubrivima. Postoje različite vrste prihrana, koje možete da nabavite u apoteci.

Pročitajte još: Stručnjak za baštovanstvo otkriva: Postoji JEFTIN način da sprečite umiranje biljaka - evo u čemu je TAJNA

Za prirodnu prihranu vaših jagoda, koja će ih štititi od insekata, iskoristite sledeći recept: kašiku sode bikarbone dobro pomešate sa 2 litra vode i time prskate biljke na 2 nedelje - preventivno.

Za najbolji rod

Kada su jagode u saksiji, pred zimu ih pokrijete najlonom ili stavite u pomoćnu prostoriju - i ponekad zalivajte. Skidate suvo lišće ako ga ima, kao i lozice. Preporuka je da kada prvi put sadite jagode u saksiji skinete prvi cvet i lozice koje biljka izbaca u prvim mesecima da bi se biljke dobro razvile u saksijama i da bi plod bio krupan. Posle toga ostavite najviše 3 - 4 lozice tokom cele godine - naravno nešto kraće, jer one mogu narasti i do metar duzine. Tako će biljka izrasti zdrava i jaka, a u budućnosti će imati bolji prinos.

Zalivanje

Premda uzgajanje jagoda nije ni zahtevno ni komplikovano postoji jedan važan faktor koji direktno utiče na plodonosnost – zalivanje. Zemlja mora da bude dobro zalivena ali ne i preterano. Ako dođe do zasićenja zemlje vodom, korenje će početi da truli. Zato morate da pazite da zemlja ne bude previše vlažna nakon zalivanja. Posuda sa dosta otvora za drenažu na dnu ili viseća saksija su najpogodnije za to.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas