· · Коментари: 0

Како да вам цвеће не увене док сте на одмору? Ове 4 "уради сам" методе заливања проверено раде

Пре него што кренете ван града, предузмите кораке да одржите флору вашег дома живом и здравом

1654157582_zalivanje-cveca.jpg
Фото: Принтскрин/Јутјуб

Одлазак на одмор често уме да буде стресан. Док спакујете своје торбе, децу у аутомобил, организујете бригу о кућним љубимцима и средите планове путовања, вероватно сте заборавили како ћете заливати прелепе кућне биљке и  здраву башту са поврћем за  коју сте толико напорно радили. 

Али нема потребе да бринете јер ће вам ове четири брзе и једноставне методе помоћи да планирате унапред и спречите да ваше биљке пате док сте одсутни. 

1. Старошколски метод упијања воде

За ово вам је потребна велика посуда за воду (попут вазе или канте) и мало памучног ужета. Памучни коноп за веш, доступан у већини продавница гвожђа, одлично функционише.

Прочитајте још: Цвет звани МИЛИОН ЗВОНЧИЋА: Трпи јако сунце, лако је за одржавање и обожава ОВУ јефтину прихрану

Одрежите комад памучног ужета који је довољно дугачак да стане између дна посуде за воду и тла ваше биљке. Узмите један крај ужета и гурните га неколико центиметара испод површине тла, близу биљке. Водите рачуна да не ометате корење.

Фото: Принтскрин/Јутјуб

Поставите други крај ужета на дно посуде за воду и напуните га водом. Уверите се да конопац додирује дно вашег контејнера. Памучни конопац ће полако увлачити воду из посуде у посуду, одржавајући константан ниво влаге у земљишту.

2. Метода "уради сам" система капања

Вероватно сте видели оне стаклене кугле за заливање које стављате у саксију да заливате своју биљку. Међутим, нема потребе да их купујете, јер можете лако да направите сопствену верзију.

Почните са чистом и празном пластичном боцом. За малу до средњу саксију, боца за воду ће радити сасвим добро. Избушите неколико дренажних рупа у боци близу врха.

Фото: Принтскрин/Јутјуб

Пре него што кренете на одмор, залијте биљку на уобичајени начин. Напуните пластичну боцу водом, а затим је брзо окрените и уроните у првих неколико центиметара земље у саксији. Уверите се да боца није преблизу вашој биљци и да је боца довољно дубока да земља покрије рупе. Вода ће полако цурити из боце како се земља суши.

3. Дајте својим биљкама метод купања

За саксије са добром дренажом, напуните судоперу или каду са неколико центиметара воде и ставите пешкир унутра да бисте заштитили од огреботина.Ставите биљке у каду или судоперу тамо док вас нема. Земља ће повући воду до корена, одржавајући биљку хидратизованом до једне недеље.

Прочитајте још: ЖУТА ТРАКА решава ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ који мучи све биљке: Вежите је у башти и уживајте у резултатима

Прегледајте услове осветљења у близини лавабоа или каде - ако вашим биљкама треба пуно сунчеве светлости, немојте их држати у тамном купатилу.

4. Метода стакленика пластичне кесе

Овај метод делује неконвенционално, али добро функционише за дуже одморе.

Узмите прозирну пластичну кесу довољно велику да покрије вашу биљку и њену саксију. Додајте кочиће у саксију како бисте спречили да се кеса залепи за биљке. Неки кажу да врећа апсолутно не треба да додирује листове, али мало контакта је у реду.

Заливајте своје биљке као и обично, пазећи да их не заситите превише. Ставите биљку у врећу, повлачећи кесу горе и око биљке. Удувајте мало ваздуха у кесу пре него што је затворите како бисте помогли да се балон кеса око ваше биљке. 

Оставите своју биљку на месту са индиректним светлом (директна сунчева светлост ће загрејати врећу и вероватно убити вашу биљку). Овај мини стакленик ће ухватити воду док испарава и капати је назад у биљку. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.