Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Цвет звани МИЛИОН ЗВОНЧИЋА: Трпи јако сунце, лако је за одржавање и обожава ОВУ јефтину прихрану

Ситније од сурфинија али са много више цветова

1652603854_pjimage---2022-05-15T103457.796.jpg
Фото: Unsplash
Oglas

Мини петуније, звончићи или милион звончића - све су то називи за калибрахоу, летње цветнице које се могу видети на балконима у безброј боја.

Калибрахоа изузетно личи на петунију, иако уопште нису у сродству. Пошто су цветићи мањи називају је и “мини-петунија”, па се ове две биљке лепо комбинују, јер траже исту врту неге. И једне и друге цветнице најбоље напредују у саксији која има добру дренажу како корен не би био предуго изложен води. Обе се заливају када се земље на врху посуде осуши.

Одржавање калибрахое

Као и петунија, калибрахоа се веома лако одржава. Поред редовног заливања потребно им је и доста сунца, па су одличан избор за балконе окренуте југу и западу. Да би редовно и богато цветале, многи приликом сваког заливања додају мали проценат течног ђубрива. Треба водити рачуна да калибрахои не прија висока, али ни ниска пХ вредност, па у том случају треба тражити хелирано органско гвожђе.

Прочитајте још: Заливајте биљке МЛЕКОМ УМЕСТО ВОДОМ и остаћете У ЧУДУ кад видите резултате! Подстиче раст и сјај лишћа, а ево како се користи

Најчешћи проблем код калибрахое и како га решити

Уколико се калибрахои суши лишће, то је најпоузданији знак да јој вода није довољна и тражи ђубриво. Наиме, калибрахое и петуније често делују уморно, поготово крајем јула, јер пате од недостатка гвожђа. Оно може да се надокнади и уколико се коприва потопи у воду и после 24 часа се калибрахое и петуније залију.

Фото: Пиксабеј

Други природан начин да се поспеши цветање је орезивање. Средином лета, када се гране са цветовима неприродно издуже једноставно треба скратити маказама. За највише две недеље освежена биљка, којој семе не одузима енергију, пустиће нове гране са цветовима.

Одличан избор за декорацију терасе или врта

Пошто имају веома декоративне цветиће који могу да буду и двобојни, калибрахоа често виси из висећих саксија попут лопте. Међутим, најлепша је када се комбинује неколико различитих боја. У многим расадницима већ припреме комбинацију, али уколико се продаје само расад треба спојити неколико боја попут жуте, љубичасте и црвене. Лепо изгледају и бела, црвена и плава, али и наранџаста са црвеном.

Прочитајте још: ПЕЛЕНЕ ЗА САКСИЈСКО ЦВЕЋЕ: Ево како да их користите да биљке остану здраве и да НИКАД НЕ БУДУ "ЖЕДНЕ"

Поред петунија може се комбиновати и са врбеном, дијашијом, пузавицама, лобелијом, па и украсном травом.

Један од занимљивих варијетета је магента која има ватрене цветове, а потпуно различита је нежна кришка лимуна чије су жуте латице одвојене белим трачицама.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas