Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како оживети умирућу собну биљку? Прво треба да урадите ОВО и сигурно ћете је опоравити

Уколико се ваша биљка суши, још увек је можете спасити.

1632825053_Untitled6.png
ФОТО: Принтскрин/ Jутјуб/ Legends Of Monstera
Oglas

Гајење кућних биљака увек је узбудљиво с обзиром на користи које би то донело вама и вашем окружењу. Међутим, када се појаве изазови који утичу на напредовање и цветање собне биљке, може се чинити да су  напори били узалудни. 

Прочитајте још: Најкориснија БИЉКА коју треба да посадите - Расте као луда и обожава саксије! (ФОТО)

Ево како да помогнете биљкама које одумиру.

Како да помогнете биљкама?

Мере могу помоћи у оживљавању ваше кућне биљке:

1. Пресађивање: Пресадите биљку променом тла; ново тло треба да има одговарајуће хранљиве материје потребне за опстанак биљке.

Први корак у лечењу биљке је да откријете шта је узрок њеном одумирању

2. Осветљење: Ако је неадекватно осветљење одговорно за одумирање; биљци обезбедите јаку, али индиректну сунчеву светлост. Вештачко осветљење се може користити уместо сунчеве светлости. У случају директног излагања сунчевој светлости, обезбедите сенке за заштиту биљака.

3. Заливање: Измените свој распоред заливања тако да одговара потребама биљке. Ако је биљка дуго заливана, потребна је промена тла. Морате смањити заливање на минимум да бисте омогућили потпуни опоравак корена. Пре и после заливања проверите текстуру тла да бисте измерили потребну количину воде. На крају заливања, тло мора бити влажно, али не превише.

Фото: Пиксабеј

4. Саксије: Приликом одабира саксија или посуда, избушене су погодне за све собне биљке. Оне помажу у спречавању задржавања влаге.

5. Влажност: Обезбедите влажно окружење за своју тропску собну биљку. Овлаживачи и орошено лишће пружају одговарајућу атмосферу и окружење за собне биљке. У зимској сезони биљке на отвореном треба преместити у топлије окружење.

6. Штеточине: Ако зараза није измакла контроли, инсектициди или сапуни могу се користити за одбрану од штеточина и инсеката. Не заборавите одвојити погођене биљке од здравих како бисте ограничили ширење.

Прочитајте још: Очистите беле наслаге са КЕРАМИЧКИХ САКСИЈА помоћу јефтиног састојка из кухиње!

7. Ђубрење: У већини случајева, умируће собне биљке се морају пресадити да би им се дао нови почетак. Ако прекомерно ђубрење није одговорно за одумирање, то би помогло убрзању раста биљке. С друге стране, ако је прекомерно ђубрење узрок, након пресађивања избегавајте коришћење ђубрива да бисте омогућили опоравак корена.

8. Орезивање: Када биљка постане превише грмолика, орежите је како бисте уклонили нездраве делове. Током орезивања, стерилишите опрему пре употребе како бисте спречили ширење зараза. Осим тога, пре него што преместите биљку у затворено, уверите се да биљка није заражена. Одвојите је од других биљака на неко време да бисте ограничили ширење зараза. 


Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas