Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
лакше него што изгледа

Можете узгајати јестиве ПЕЧУРКЕ свуда у свом ДОМУ и у БАШТИ: Уопште није тешко уз пар једноставних савета

У затвореном простору или у башти - постоји много места за узгој јестивих гљива, а ми вам откривамо различите начине узгоја и идеје за просторе где то можете учинити

1653849622_honey-mushrooms-g36d5d8f60_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Многи од нас су заинтересовани за узгој воћа, поврћа и зачинског биља у нашим баштама. Али да ли сте разматрали могућност да бисте могли и да узгајате печурке? Узгој печурака се често сматра специјализованим занимањем. Али ако сте заинтересовани да узгајате сопствену храну, открићете да је то лакше него што сте могли да замислите.

Прочитајте још: Уређење двориша према ФЕНГ СХУИ дисциплини: Важно је какав је сто и које је боје

Као и свака врста баштованства или производња хране, има много тога да научите да бисте постали истински вешти. Али чак и почетницима би требало да буде релативно лако да узгајају неке печурке у својим домовима или баштама ако имају одговарајуће влажно и сеновито место. Ово су начини како можете да узгајате печурке у вашем дому или башти: 

Узгајање печурака у малчу

Једноставан и лак начин за узгој печурака у башти је инокулација малча око дрвећа и жбуња. А то значи додавање спора печурака или мицелијума на супстрат који ширите на тло или око дрвећа и жбуња у влажном и сеновитом делу.

Постоји много јестивих врста печурака које треба узети у обзир; специфичности ће зависити од тога где живите. Али мораћете да будете сигурни да их можете са сигурношћу идентификовати , јер се понекад могу појавити и друге печурке. 

Узгајање печурака на трупцима 

Одређене печурке се узгајају на трупцима, који су избушени и инокулисани одговарајућим сортама. Ови трупци се могу уградити у башту - користе се за потпорне зидове, терасе, итд. Пожељно је поставити их исто на прикладно влажно и сеновито место. Такође се могу поставити у наменски "кревет за печурке" или сложити негде ван видокруга - иза баштенске шупе или у тамнијем углу вашег спољашњег простора. 

Узгајање печурака у вашем дому 

Печурке се могу узгајати у стерилним срединама које не дозвољавају да друге врсте гљива расту. У малим просторима у вашем дому напрвите део за ваше печурке. Можете узети „уради сам“ приступ и узгајати их у малим кантама и контејнерима, или у малим посудама напуњеним одговарајућим супстратом. Све док одржавате влажност и обезбеђујете праве услове, требало би да будете у могућности да успешно узгајате печурке, чак и ако уопште немате башту. 

Узгајање печурака испод трема, у баштенској шупи и другим неискоришћеним површинама око вашег дома 

Друга идеја укључује коришћење потенцијално изгубљеног простора испод подигнутог трема или наткривеног простора. Ова сеновита места могу се посипати одговарајућим малчом или користити за складиштење контејнера за узгој печурака. Можда бисте размислили о томе да направите отвор на трему како бисте могли да приступите својој жетви. 

Дечије трамболине и друга опрема такође имају доста некоришћеног простора испод — а ови простори такође могу потенцијално да се користе за узгајање јестивих печурака за вашу породицу. Много тога можете научити о томе које печурке можете узгајати и јести у вашем крају и како то тачно учинити. Али горе наведене идеје могу да вас инспиришу да размислите о томе како бисте могли да укључите гљиве у своје планове баште и да их учините делом ваше домаће исхране. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas