Oglas
· · Komentari: 0
lakše nego što izgleda

Možete uzgajati jestive PEČURKE svuda u svom DOMU i u BAŠTI: Uopšte nije teško uz par jednostavnih saveta

U zatvorenom prostoru ili u bašti - postoji mnogo mesta za uzgoj jestivih gljiva, a mi vam otkrivamo različite načine uzgoja i ideje za prostore gde to možete učiniti

1653849622_honey-mushrooms-g36d5d8f60_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Mnogi od nas su zainteresovani za uzgoj voća, povrća i začinskog bilja u našim baštama. Ali da li ste razmatrali mogućnost da biste mogli i da uzgajate pečurke? Uzgoj pečuraka se često smatra specijalizovanim zanimanjem. Ali ako ste zainteresovani da uzgajate sopstvenu hranu, otkrićete da je to lakše nego što ste mogli da zamislite.

Pročitajte još: Uređenje dvoriša prema FENG SHUI disciplini: Važno je kakav je sto i koje je boje

Kao i svaka vrsta baštovanstva ili proizvodnja hrane, ima mnogo toga da naučite da biste postali istinski vešti. Ali čak i početnicima bi trebalo da bude relativno lako da uzgajaju neke pečurke u svojim domovima ili baštama ako imaju odgovarajuće vlažno i senovito mesto. Ovo su načini kako možete da uzgajate pečurke u vašem domu ili bašti: 

Uzgajanje pečuraka u malču

Jednostavan i lak način za uzgoj pečuraka u bašti je inokulacija malča oko drveća i žbunja. A to znači dodavanje spora pečuraka ili micelijuma na supstrat koji širite na tlo ili oko drveća i žbunja u vlažnom i senovitom delu.

Postoji mnogo jestivih vrsta pečuraka koje treba uzeti u obzir; specifičnosti će zavisiti od toga gde živite. Ali moraćete da budete sigurni da ih možete sa sigurnošću identifikovati , jer se ponekad mogu pojaviti i druge pečurke. 

Uzgajanje pečuraka na trupcima 

Određene pečurke se uzgajaju na trupcima, koji su izbušeni i inokulisani odgovarajućim sortama. Ovi trupci se mogu ugraditi u baštu - koriste se za potporne zidove, terase, itd. Poželjno je postaviti ih isto na prikladno vlažno i senovito mesto. Takođe se mogu postaviti u namenski "krevet za pečurke" ili složiti negde van vidokruga - iza baštenske šupe ili u tamnijem uglu vašeg spoljašnjeg prostora. 

Uzgajanje pečuraka u vašem domu 

Pečurke se mogu uzgajati u sterilnim sredinama koje ne dozvoljavaju da druge vrste gljiva rastu. U malim prostorima u vašem domu naprvite deo za vaše pečurke. Možete uzeti „uradi sam“ pristup i uzgajati ih u malim kantama i kontejnerima, ili u malim posudama napunjenim odgovarajućim supstratom. Sve dok održavate vlažnost i obezbeđujete prave uslove, trebalo bi da budete u mogućnosti da uspešno uzgajate pečurke, čak i ako uopšte nemate baštu. 

Uzgajanje pečuraka ispod trema, u baštenskoj šupi i drugim neiskorišćenim površinama oko vašeg doma 

Druga ideja uključuje korišćenje potencijalno izgubljenog prostora ispod podignutog trema ili natkrivenog prostora. Ova senovita mesta mogu se posipati odgovarajućim malčom ili koristiti za skladištenje kontejnera za uzgoj pečuraka. Možda biste razmislili o tome da napravite otvor na tremu kako biste mogli da pristupite svojoj žetvi. 

Dečije tramboline i druga oprema takođe imaju dosta nekorišćenog prostora ispod — a ovi prostori takođe mogu potencijalno da se koriste za uzgajanje jestivih pečuraka za vašu porodicu. Mnogo toga možete naučiti o tome koje pečurke možete uzgajati i jesti u vašem kraju i kako to tačno učiniti. Ali gore navedene ideje mogu da vas inspirišu da razmislite o tome kako biste mogli da uključite gljive u svoje planove bašte i da ih učinite delom vaše domaće ishrane. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas