Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
одржавајте башту правилно

Најбоље доба дана за ЗАЛИВАЊЕ БИЉАКА и зашто је то ВАЖНО: Откривамо мале трикове за вашу башту

Када знате најбоље трикове за узгајање срећних биљака - тада заливање баште постаје уметност

1656353313_nature-gd54a9bb52_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Чак и ако живите на кишном месту и даље ћете морати да заливате своје баштенске биљке бар с времена на време. Сваког лета биће периоди сувих, врућих дана између падавина. Тада ћете морати да обезбедите додатну влагу да би ваше биљке успеле. Вода је превише драгоцена да би се трошила, па ево шта треба да знате о томе како и када заливати своје биљке.

Прочитајте још: ОПОРАВИТЕ УВЕЛЕ БИЉКЕ: Потребна су вам ТРИ састојка која имате у кухињи (РЕЦЕПТ)

Када је најбоље време за заливање биљака?

Најбоље време за заливање биљака на отвореном је јутро када су температуре обично ниже. Ово даје биљкама времена да апсорбују воду како би могле да преживе дуг, врућ дан. Друго најбоље време је касно поподне или рано увече. Покушајте да не заливате ноћу. Ноћно заливање није идеално јер лишће ваших биљака можда неће моћи да се осуши тако брзо као у друга доба дана. Влажни листови су подложнији болестима и развијању разним плеснима. 

Ипак, залијте своје биљке чим приметите да изгледају увеле. Увенула биљка је иста биљка која је под стресом којој је потребна хитна помоћ. На пример, ако су вам биљке парадајза увеле када се увече вратите кући, немојте чекати јутро да их заливате. Само напред и залијте их одмах, али држите листове сувим што је више могуће. И покушајте да не дозволите да ваше биљке поново дођу до тачке увенућа. Поновљено увенуће може ослабити и оштетити биљке, чинећи их мање способним да издрже друге изазове као што су топлота и штеточине.

Савет за тестирање баште: Ако устајање у 6 ујутро да бисте залили биљке није ваша рутина, инсталирајте црева за наводњавање кап по кап или прскалице. Можете их подесити да раде на тајмеру и они ће испоручивати воду директно у тло, а не на лишће. Ово чини да ваша вода иде много даље јер смањује испаравање. Такође помаже да ваше биљке буду здравије држећи воду даље од лишћа.

Колико воде треба биљкама?

Опште правило за повртњак или цвеће је један 1.5 цм воде недељно. Заливајте у складу са временским непогодама, односно са кишом и колико количине кише падне у току недеље. Не дозволите да земља буде јако сува и ломљива испод ваше биљке. 

Најбољи савети за заливање

Многе уобичајене гљивичне и бактеријске биљне болести шире се брже у влажним условима. Не можете помоћи када киша покваси ваше биљке, али ипак можете умањити болести тако што ћете лишће држати што сувљим када заливате. Најбољи начин да својим биљкама дате пиће је да ставите воду на тло близу основе биљке помоћу црева или канистера за заливање. Не бацајте воду на биљке одозго. И немојте користити горње прскалице.

Циљајте на споро, дубоко заливање, тако да влага има прилику да се упије у тло. Желите да вода продре дубоко у тло. Наводњавање кап по кап и црева за натапање су одлична за заливање башта на овај начин. Осим тога, ови системи ће уштедети новац на вашем рачуну за воду јер стављају воду тачно у подножје постројења, уз мало отпада. 

Новијим биљкама је потребна додатна вода

Биљкама које сте недавно додали у своју башту ће требати чешће заливање него зрелим, устаљеним биљкама. Новим биљкама је потребно време да израсту више корена који могу да усисавају воду из веће количине земљишта. Било да је то вишегодишња биљка, дрво или жбун, ако је у земљи мање од годину дана, биће јој потребно редовно заливање, више него што ће добити од падавина. Опште правило је вода када је то потребно, што је идеално када је земља сува, али пре него што видите било какве знаке увенућа. 

Савети за заливање собних биљака

За заливање собних биљака правила су другачија . Најбоље време за заливање собних биљака не зависи много од доба дана, већ о врсти биљке и годишњем добу. Неке собне биљке расту у лето и пролеће и мирују у јесен и зиму, тако да ће им требати мање воде када се њихов раст успори.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas