· · Komentari: 0
održavajte baštu pravilno

Najbolje doba dana za ZALIVANJE BILJAKA i zašto je to VAŽNO: Otkrivamo male trikove za vašu baštu

Kada znate najbolje trikove za uzgajanje srećnih biljaka - tada zalivanje bašte postaje umetnost

1656353313_nature-gd54a9bb52_640.jpg
Foto: Piksabej

Čak i ako živite na kišnom mestu i dalje ćete morati da zalivate svoje baštenske biljke bar s vremena na vreme. Svakog leta biće periodi suvih, vrućih dana između padavina. Tada ćete morati da obezbedite dodatnu vlagu da bi vaše biljke uspele. Voda je previše dragocena da bi se trošila, pa evo šta treba da znate o tome kako i kada zalivati svoje biljke.

Pročitajte još: OPORAVITE UVELE BILJKE: Potrebna su vam TRI sastojka koja imate u kuhinji (RECEPT)

Kada je najbolje vreme za zalivanje biljaka?

Najbolje vreme za zalivanje biljaka na otvorenom je jutro kada su temperature obično niže. Ovo daje biljkama vremena da apsorbuju vodu kako bi mogle da prežive dug, vruć dan. Drugo najbolje vreme je kasno popodne ili rano uveče. Pokušajte da ne zalivate noću. Noćno zalivanje nije idealno jer lišće vaših biljaka možda neće moći da se osuši tako brzo kao u druga doba dana. Vlažni listovi su podložniji bolestima i razvijanju raznim plesnima. 

Ipak, zalijte svoje biljke čim primetite da izgledaju uvele. Uvenula biljka je ista biljka koja je pod stresom kojoj je potrebna hitna pomoć. Na primer, ako su vam biljke paradajza uvele kada se uveče vratite kući, nemojte čekati jutro da ih zalivate. Samo napred i zalijte ih odmah, ali držite listove suvim što je više moguće. I pokušajte da ne dozvolite da vaše biljke ponovo dođu do tačke uvenuća. Ponovljeno uvenuće može oslabiti i oštetiti biljke, čineći ih manje sposobnim da izdrže druge izazove kao što su toplota i štetočine.

Savet za testiranje bašte: Ako ustajanje u 6 ujutro da biste zalili biljke nije vaša rutina, instalirajte creva za navodnjavanje kap po kap ili prskalice. Možete ih podesiti da rade na tajmeru i oni će isporučivati vodu direktno u tlo, a ne na lišće. Ovo čini da vaša voda ide mnogo dalje jer smanjuje isparavanje. Takođe pomaže da vaše biljke budu zdravije držeći vodu dalje od lišća.

Koliko vode treba biljkama?

Opšte pravilo za povrtnjak ili cveće je jedan 1.5 cm vode nedeljno. Zalivajte u skladu sa vremenskim nepogodama, odnosno sa kišom i koliko količine kiše padne u toku nedelje. Ne dozvolite da zemlja bude jako suva i lomljiva ispod vaše biljke. 

Najbolji saveti za zalivanje

Mnoge uobičajene gljivične i bakterijske biljne bolesti šire se brže u vlažnim uslovima. Ne možete pomoći kada kiša pokvasi vaše biljke, ali ipak možete umanjiti bolesti tako što ćete lišće držati što suvljim kada zalivate. Najbolji način da svojim biljkama date piće je da stavite vodu na tlo blizu osnove biljke pomoću creva ili kanistera za zalivanje. Ne bacajte vodu na biljke odozgo. I nemojte koristiti gornje prskalice.

Ciljajte na sporo, duboko zalivanje, tako da vlaga ima priliku da se upije u tlo. Želite da voda prodre duboko u tlo. Navodnjavanje kap po kap i creva za natapanje su odlična za zalivanje bašta na ovaj način. Osim toga, ovi sistemi će uštedeti novac na vašem računu za vodu jer stavljaju vodu tačno u podnožje postrojenja, uz malo otpada. 

Novijim biljkama je potrebna dodatna voda

Biljkama koje ste nedavno dodali u svoju baštu će trebati češće zalivanje nego zrelim, ustaljenim biljkama. Novim biljkama je potrebno vreme da izrastu više korena koji mogu da usisavaju vodu iz veće količine zemljišta. Bilo da je to višegodišnja biljka, drvo ili žbun, ako je u zemlji manje od godinu dana, biće joj potrebno redovno zalivanje, više nego što će dobiti od padavina. Opšte pravilo je voda kada je to potrebno, što je idealno kada je zemlja suva, ali pre nego što vidite bilo kakve znake uvenuća. 

Saveti za zalivanje sobnih biljaka

Za zalivanje sobnih biljaka pravila su drugačija . Najbolje vreme za zalivanje sobnih biljaka ne zavisi mnogo od doba dana, već o vrsti biljke i godišnjem dobu. Neke sobne biljke rastu u leto i proleće i miruju u jesen i zimu, tako da će im trebati manje vode kada se njihov rast uspori.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.