Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Некада је коришћен и као метода мучења: 8 ЧИЊЕНИЦА О БАМБУСУ за које највероватније никада нисте чули

Бамбус је једна од најневероватнијих и распрострањенијих биљака на нашој планети, ово су неке чињеници о њему за које вероватно да нисте чули

1689679933_Bambus-Shutter.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Широм света може се наћи око 1.500 различитих врста бамбуса - од Азије, Аустралије, Северне и Јужне Америке до Африке. Ова биљка може да расте на различитим висинама и у различитим условима, с тим што преферира тропску климу.

Величина зависи од врсте, а неки од највећих могу достићи висину од четрдесет метара. Стога не чуди податак како може да расте као дрвенаста и висока биљка или као ниска односно, зељаста биљка. Припада породици трава и настаје из подземног ризома, који након што "изађе" из земље никне потпуно развијен. Али ово и даље нису најзанимљивији подаци везани за бамбус: 

1. Јако ретко цветају, али забележени су случајеви код неких врста које могу да развију цветове и након неколико деценија. Поред тога, уочено је да све биљке исте врсте цветају у исто време, без обзира на то где се налазе у свету. 

2. Поред ризома - тип подземног стабла код вишегодишњих зељастих биљака, бамбус се може развити из семена смештениһ у гроздовима који се налазе на крајевима грана.

3. Ово је најбрже растућа биљка на планети, а у одговарајућим климатским условима може да нарасте до метар у висину за 24 сата. За разлику од другиһ дрвенастиһ биљака, он сазрева тек након 3 до 5 година.

4. Бамбус је једна од оних биљака која ослобађа више кисеоника у атмосферу и апсорбује више угљен-диоксида у поређењу са другим. Због овиһ карактеристика, сматра се једним од корисних прочишћава ваздуһа.

5. Поред тога он има широк и снажан коренов систем који одржава тло стабилним и спречава ерозију тла.

6. Често се користи у исхрани, посебно приликом припреме азијских јела. Међутим, како његови млади изданци садрже токсин који се зове таксифилин, они се пре конзумације морају скувати на виској температури.

6. Разне животиње на планети користе ову биљку у својој исхрани, попут панди или планинских горила и лемура са Мадагаскара који га једу како би обогатили своју редовну исхрану.

7. Бамбус има такву структуру да је издржљивији од челика и широко се користи у грађевинској индустрији. Поред тога, користи се и у производњи подова, намештаја, зидова кућа итд. 

8. У источним и јужним деловима Азије ова биљка је током последња три века коришћена као метода мучења, јер како је већ споменуто она врло брзо расте. Наиме, испод жртве би се поставио млади изданак који би врло брзо прошао кроз тело жртве и на тај начин је усмртио.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas