Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МАГИЧНА БИЉКА

Овај баштенски цвет НОСИЛИ СУ ВОЈНИЦИ: Верује се да ТЕРА ЗЛЕ ДУХОВЕ и имала га је свака кућа

Вербена цвета цветовима који подсећају на кишобранчиће, а посебну декоративност дају чврсти зелени дугуљасти листови који су назубљени

1649678402_ashkan-forouzani-rYRT5v-cpOw-unsplash.jpg
Фото: Unsplash
Oglas

Ово је првенствено балконско цвеће, али га слободно можете гајити и у врту ако га имате. Врло је декоративно и улепшаће сваки животни простор. Узгој овог цвећа препоручује се почетницима у баштованству, јер је готово немогуће да вам не успе.

Веровања везана за вербену

Египћани и Келти славили вербену као свету биљку и приписивали јој бројна магична и лековита дејства, а најчешће су од овог цвећа правили чајеве или обредне купке. Сама реч „вербена“ или „врбена“ потиче из келтског језика и значи „отерати неког/нешто“. Наиме, у древна времена се веровало да ова биљка има моћ да отера зле духове.

Прочитајте још: СТРУЧЊАК ЗА БАШТОВАНСТВО: Ево шта се ради са НАРЦИСИМА када прецветају за БОЉИ РОД следеће године

Вербена има и способност пречишћавања и заштитна својства. Користи се за чишћење и освећење светог ритуалног простора. Такође је заштитна биљка. Римски војници су носили вербену у битку, а људи би посипали своје домове вербеном да одврате зле духове. У народу се верује да вербена тера и вампире, па је довољно да је држите у рукама и они ће побећи.

Фото: Пиксабеј

Поред тога, пошто је вербена један од весника лепог времена, многи верују да ова биљка привлачи новац и благостање јер је симбол активне енергије.

Алтернативна медицина

Вербена се већ вековима поштује као лековита биљка, а користи се за брже зарастање рана, против упала и поремећаја варења и метаболизма, као и за лечење болести нерава. Олакшава нападе астме, смањује болове у грудима, подстиче избацивање вишка течности из организма, олакшава симптоме артритиса, болова у жучи, а као облог помаже код реуматизма или главобоља. Ова биљна врста се најчешће користи у облику чаја.

Прочитајте још: Мењање ових дневних навика је спас за крвне судове: Лекар специјалиста упозорава

Како се гаји вербена?

Најбоље је да вртну вербену садите у пролеће, од априла до јуна. Можете садити на јесен у регионима са благом зимском климом.

За добро цветање потребно је најмање 5 сати сунца дневно, а поред тога, одлично подноси ветровита подручја.

  • Обавезно мешајте земљу са компостом или посебним земљиштем за цвеће у цвету.
  • Размакните сваку биљку на 40 цм у свим правцима како бисте јој дали простора за развој.
  • Заливати након садње, а затим по сувом времену.

Лако је размножавати вртну вербену сечењем крајем лета или једноставним поделом груде.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas